Nieuwsbericht

Massale trek atalanta

donderdag 30 augustus 2012

De laatste weken werd de atalanta steeds talrijker. Op bloeiende planten werden tientallen tot zelfs honderden gezien. Op 29 augustus werd er ook op veel plaatsen in het land, soms massale, trek van atalanta gezien.

In een recent nieuwsbericht werd al melding gemaakt van een duidelijk toename van de atalanta. Er waren meldingen van zo’n 600 vlinders drinkend op koninginnenkruid. Ook deze hele week is de atalanta erg veel gezien en ook nu liepen de aantallen fors op. Op woensdag 29 augustus kwamen er plotseling veel meldingen van trekkende atalanta’s op Waarneming.nl. En medewerkers van De Vlinderstichting zagen, tijdens veldwerk op de Hoge Veluwe, naast regelmatig op struikheide drinkende atalanta’s, ook tientallen trekkende vlinders. Dat trekgedrag is onmiskenbaar. Op de Hoge Veluwe vlogen de vlinders op ongeveer een tot twee meter boven de grond, zeer snel, in een rechte lijn naar het zuiden. Ze vlogen zelfs over grote kale zandvlakten en leken zich niet veel aan te trekken van hoe het landschap eruit zag. De vlinders vliegen niet in groepen, maar individueel en in een breed front. Er werden daar per minuut wel drie of vier langstrekkende atalanta’s gezien.

Op de invoersite Waarneming.nl werden op woensdag ook regelmatig trekkende atalanta’s gemeld. De meeste werden op de Veluwe gezien, met 120 vlinders langstrekkend bij Hoenderloo als topper, maar van noord tot zuid, van Buitenpost tot Venlo en van oost tot west, van Haaksbergen tot Gorinchem vlogen de atalanta’s. Zelfs tijdens een autorit over de snelweg werden er veel trekkende atalanta’s gezien. De trek gaat over een breed front en als je ziet wat er wordt gemeld zullen er op deze dag in totaal vele honderdduizenden over Nederland zijn getrokken. De atalanta is ook nog steeds veel aanwezig en zal nog zeker twee maanden kunnen worden aangetroffen op plekken waar nectar te halen is, dus bloeiende planten. Nu zijn koninginnenkruid, ijzerhard en struikheide nog goede leveranciers en hemelsleutel, die nu in bloei begint te komen, speelt de komende weken een belangrijke rol. Later in het jaar zullen herfstaster en vooral klimop in trek zijn.

Atalanta Herfstaster IJzerhard Koninginnekruid trekvlinders waarnemingen