Nieuwsbericht

Nachtvlinders in de winter

donderdag 14 november 2019

De meeste vlinders zijn in overwintering. Toch zijn er ook soorten die actief blijven zolang het niet al te hard vriest. De zwartvlekwinteruil en de wachtervlinder zijn hier twee voorbeelden van. Deze twee nachtvlinders zijn goed herkenbaar en komen overal in Nederland voor. Ze zijn ook in steden, dorpen en in de tuin te vinden.

De wachtervlinder is te herkennen aan de witte vlekken op zijn vleugels De wachtervlinder is te herkennen aan de witte vlekken op zijn vleugels

Op niet al te koude nachten zijn deze nachtvlinders te vinden op nog bloeiende klimop; je kan ze ook aanlokken met licht of stroop.

De hele winter actief

De wachtervlinder (Eupsilia transversa) is een gewone soort die voorkomt in loofbossen, struwelen, parken en tuinen, verspreid over het hele land. De rups is ook niet erg kritisch en leeft van allerlei loofbomen en struiken, waaronder eik, sleedoorn, meidoorn, iep en Spaanse aak. De wachtervlinder vliegt van begin september tot half november, en na de overwintering van half januari tot half mei in één generatie. Maar ook midden in de winter, tijdens milde winternachten in december en januari, zijn de vlinders actief.

Een andere nachtvlinder die in de winter regelmatig te zien is, is de zwartvlekwinteruil (Conistra rubiginosa). Deze staat in oudere boeken als een niet zo gewone soort omschreven, maar hij breidt zich de laatste jaren sterk uit en komt oveal in Nederland voor. De zwartvlekwinteruil is actief vanaf oktober tot eind april in één generatie. Als de temperatuur hoog genoeg is, blijven de vlinders de hele winter actief. 

Stedelijk gebied

De zwartvlekwinteruil is een soort van loofbossen, bospaden, open plekken in het bos, houtwallen, verwilderde tuinen en boomgaarden. In het stedelijk gebied is hij ook volop aanwezig. De rups van zwartvlekwinteruil is net als die van de wachtervlinder, weinig kieskeurig. Hij lust onder andere diverse loofbomen en struiken, waaronder sleedoorn, sering, appel en roos. De oudere rupsen eten ook van diverse kruidachtige planten.

Rot fruit en stroop

Nachtvlinders komen soms op licht af, maar de wachtervlinder en de zwartvlekwinteruil houden meer van stroop. Daarnaast bezoeken ze bloemen en fruit, en worden ze aangetrokken door het sap van bloedende bomen. Nachtvlinders volgen namelijk hun neus, en kunnen dus gelokt worden met allerlei geurende substanties. Dat wordt veelal gedaan met stroop, maar ook rot fruit.

Meer lezen

Vlinder gezien? Geef het door

Ga maar eens op zoek de komende weken en probeer deze twee soorten en de andere winteractieve nachtvlinders te zien te krijgen. Geef uw waarnemingen door via Waarneming.nl of Telmee.nl. Als u de vlinders in uw tuin tegenkomt, kunt u dit ook melden via de Tuintelling.nl. De Vlinderstichting is blij met alle kennis!

Meer lezen

Nachtvlinders Stropen Wachtervlinder winter Zwartvlekwinteruil