Nieuwsbericht

Ook in uw tuin nog houtpantserjuffers?

woensdag 1 oktober 2014

Het libellenseizoen loopt op zijn einde, maar toch zijn er, tot de eerste flinke nachtvorst, nog heel wat soorten te zien. De houtpantserjuffer vliegt nog volop en is overal, ook in uw tuin, te vinden.

De houtpantserjuffer is een van de laatste libellen die tevoorschijn komt, pas vanaf augustus is deze fraaie metallic groene juffer een regelmatige verschijning. In september en oktober is hij volop aanwezig. Pas als het echt koud wordt houdt hij het voor gezien. Op dit moment kun je de vrouwtjes ook bezig zien met het afzetten van eitjes.
Dat afzetten gebeurt op een bijzondere manier. De meeste libellen en juffers zetten hun eitjes af in het water, maar de houtpantserjuffer boort gaatjes in bomen en struiken en plaatst daar haar eitjes in. De soort boom is niet zo belangrijk. We hebben op meer dan 30 verschillende soorten eitjes gevonden, maar belangrijk is wel dat de takken boven het water hangen. De eitjes blijven namelijk de hele winter in het hout, totdat in het voorjaar, begin april, de larven uit de eitjes kruipen en zich laten vallen.

Ze komen terecht in het water en daar kunnen ze zich de maanden daarna ontwikkelen tot volgroeide larven, die vanaf juli weer als juffer uit het water tevoorschijn komen. Verse, jonge houtpantserjuffers zijn prachtig frisgroen metallic van kleur. Als ze wat ouder worden, zoals in de komende weken, worden ze bronskleurig. Het is een algemene soort die niet veel eisen lijkt te stellen aan de kwaliteit van het water. De belangrijkste voorwaarde is de aanwezigheid van houtige gewassen langs water. Zo komen ze ook voor bij tuinvijvers en hier kun je ze nu nog bezig zien met de voortplanting. Vaak gebeurt dit in tandem. Dat wil zeggen dat het mannetje nog aan het vrouwtje vastzit terwijl zij bezig is met het boren van de eitjes in het hout. Hij laat haar na de paring niet los, zodat hij meer zekerheid heeft dat de eitjes door zijn zaad worden bevrucht. Je kunt de sporen van de boorgaatjes goed zien op het hout en naast de gaatjes zit een bobbeltje waar de eitjes zitten. Ga maar eens kijken bij uw tuinvijver!

Houtpantserjuffer waarnemingen