Nieuwsbericht

Ook zomer is prima strooptijd

vrijdag 21 juli 2017

Er zijn al regelmatig berichten verschenen over het stropen of smeren als methode om nachtvlinders te zien te krijgen. Die methode werkt prima in het vroege voorjaar en najaar, als er weinig bloeiende planten zijn, maar ook nu, midden in de zomer, zijn er vlinders die je er goed mee kunt lokken.

Echte smeerliefhebbers schijnpiramidevlinder (links) en piramidevlinder (rechts) zijn soms zeer moeilijk uit elkaar te houden (Bron: Kars Veling) Echte smeerliefhebbers schijnpiramidevlinder (links) en piramidevlinder (rechts) zijn soms zeer moeilijk uit elkaar te houden (Bron: Kars Veling)

Dit weekend werden in een klein stadsparkje in Culemborg in de Betuwe meer dan tweehonderd nachtvlinders gelokt met smeer. Het ging om ongeveer twintig verschillende soorten. Smeren of stropen houdt in dat je ongeveer rond zonsondergang een zoete stof op bomen smeert. Er zijn erg veel mengsels en iedere nachtvlinderaar heeft zijn geheime recept, maar het gaat er maar om dat het erg zoet is en wat alcohol bevat. De nachtvlinders die er graag op afkomen zijn, als er geen smeerders actief zijn, aangewezen op rottend fruit, zoals bessen of bramen. Dit is natuurlijk vergelijkbaar: zoet en alcoholhoudend. In een nieuwsbericht van enige tijd geleden is al een smeerrecept gegeven waar ikzelf altijd gebruik van maak, maar het kan ook veel simpeler. Een halve kilo suiker oplossen in een fles (goedkope) rode wijn en klaar is Kees. Deze vloeistof kun je bijvoorbeeld op bomen aanbrengen door een plantenspuit te gebruiken. Zolang de suiker goed is opgelost kun je zo snel en schoon de bomen besproeien. Het is niet nodig heel grote plekken te maken. De geur, ook van plekjes van twintig bij dertig centimeter, zal zich verspreiden en de nachtvlinders lokken. Hetzelfde geldt voor de stroop die je met een flinke verfkwast aanbrengt.

En dan controleren! Het is goed om niet te lang te wachten, want soms zijn de vlinders een uur of twee na zonsondergang voor een deel al weer verdwenen. Vanaf een half uur na zonsondergang kun je de eerste vlinders verwachten. Nu in de zomer zijn er een aantal uilen die veelvuldig op het stroop afkomen. De huismoeder is gek op de zoetigheid en ook de twee piramidevlinders kun je er veel op aantreffen. De piramidevlinder en de schijnpiramidevlinder zijn moeilijk uit elkaar te houden, maar beide lok je goed met smeer. Het zijn voornamelijk uilen die er op afkomen, spanners veel minder. Het is ook geen alternatief voor het vangen met licht. Er zijn wel nachtvlinders die zowel op licht als op stroop afkomen, maar er zijn er ook die je alleen of voornamelijk met een van de twee methoden krijgt. Rood weeskind (zie leadfoto) bijvoorbeeld, een prachtige en grote mot die op dit moment veel aanwezig is, krijg je wel regelmatig op smeer, maar veel minder op licht. Ga het maar eens proberen en laat u verrassen. Het kan ook gewoon op bomen in de tuin. Trouwens: als het niet te hard geregend heeft zal je één en twee dagen na het smeren er nog steeds nachtvlinders op vinden, soms zelfs nog meer dan de eerste avond.

Wat nachtvlinders op stroop: v.l.n.r. boven: meldevlinder, huismoeder & roesje, onder: halmrupsvlinder, vuursteenvlinder & lijnsnuituil (Bron: Kars Veling) Wat nachtvlinders op stroop: v.l.n.r. boven: meldevlinder, huismoeder & roesje, onder: halmrupsvlinder, vuursteenvlinder & lijnsnuituil (Bron: Kars Veling)

 

Tekst door Kars Veling

Halmrupsvlinder Huismoeder Lijnsnuituil Meldevlinder Nachtvlinders Piramidevlinder Roesje RoodWeeskind SchijnPiramidevlinder Stropen Vuursteenvlinder