Nieuwsbericht

Op pad om libellen te leren herkennen

donderdag 29 april 2021

Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: “Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden.” Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens zo heel veel soorten. Als je weet waar je op moet letten, valt het herkennen mee. Om dit te ervaren organiseert De Vlinderstichting deze zomer weer libellenexcursies.

Steenrode heidelibel, goed te herkennen als je weet waarop je moet letten. Steenrode heidelibel, goed te herkennen als je weet waarop je moet letten.

Libellen zijn fascinerende dieren, maar niet altijd even makkelijk te herkennen. Ze bewegen zich snel en de meeste van de grotere libellen, zoals glazenmakers, zie je bijna altijd vliegend. De kenmerken zijn dan soms moeilijk te onderscheiden. De blauwe juffertjes zitten wel vaak in de oeverbegroeiing, maar die zijn klein en lijken vreselijk veel op elkaar. Als je er een ziet en er een boekje bijhaalt kom je er nog niet uit. “Er zijn wel tien van die blauwzwarte juffertjes!”, zegt men vaak. Dat klopt wel, en omdat de juffertjes zo klein zijn, moet je soms goed kijken om de kenmerken te kunnen onderscheiden. Het belangrijkste is dat je moet weten waarop je moet letten. Een juffertje heeft wel honderd kenmerken en die kun je niet allemaal in je opnemen en onthouden. Vaak kun je met twee of drie kenmerken de meeste juffertjes in Nederland echter prima op naam brengen. Datzelfde geldt ook voor de glazenmakers, heidelibellen en andere families. Ze lijken moeilijker dan ze zijn.

Excursies

Gevlekte witsnuitlibel, een van de zeldzamere libellen. Gevlekte witsnuitlibel, een van de zeldzamere libellen.

De drempel om libellen te gaan tellen is voor veel mensen nog te hoog. Daar willen we graag verandering in brengen! Kom naar een van de excursies die verspreid door het land gegeven worden en leer waar je op moet letten. De excursies duren ruim anderhalf uur en vinden plaats in gebieden met veel libellensoorten. Wilt u van tevoren alvast wat kennis opdoen, dan kunt u ook eerst de online cursus Libellen herkennen voor beginners volgen. We hopen dat u na afloop van de cursus de libellen in uw eigen omgeving op naam kunt brengen. Misschien durft u het dan zelfs aan om mee te werken aan het meetnet libellen en een route te gaan tellen. 

Meld je aan

2021 cursus Libellen