Nieuwsbericht

Prachtige beelden van ontpoppende kleine vos

woensdag 30 maart 2016

Al jarenlang maakt Annette van Berkel voor De Vlinderstichting filmbeelden van vlinders en libellen. Om ze goed in beeld te krijgen is vooral veel geduld nodig. Vorig jaar lukte het om een kleine vos vast te leggen, die uit zijn pop kwam.

In dit filmpje zien we hoe de kleine vos uit zijn pop kruipt. Als de vlinder uit de pop komt kan hij nog niet meteen vliegen. Hij moet eerst wachten totdat zijn vleugels zijn 'opgepompt'. Dat proces hebben we een beetje versneld, want dat duurt ongeveer 15 tot 60 minuten.

 

 

Het leven van de kleine vos


Het vrouwtje van de kleine vos legt haar eitjes op jonge brandnetels die groeien op open, zonnige plaatsen. Om een geschikte plant te vinden, gebruikt zij zintuigen die liggen op het onbehaarde gedeelte van haar voorste poten, de poetspoten. 

Na twee weken kruipen de jonge rupsen uit de eitjes. Ze spinnen enkele brandnetelbladeren samen waarin ze gezamenlijk leven. De grootte van de groep varieert van enkele tot honderden rupsen. Wanneer de plant is kaalgevreten, zoeken ze een andere - liefst jonge - brandnetel op.

Pas in het laatste stadium, als ze al veel groter zijn, leven de rupsen alleen. Na een paar weken verpoppen ze zich aan plantenstengels of aan muren.

KleineVos