Nieuwsbericht

Tijgerblauwtje en geraniumblauwtje gezien in 2012

woensdag 14 november 2012

Ook in 2012 zijn de twee exotische blauwtjes, tijgerblauwtje en geraniumblauwtje weer gezien in Nederland. Bijna jaarlijks zijn er wel meldingen, maar vestiging is nog niet aan de orde. Waarschijnlijk worden ze ingevoerd met planten, groenten of fruit.
 

Het geraniumblauwtje is een jaar of 20 geleden vanuit Afrika op Mallorca terechtgekomen en inmiddels heeft hij heel Zuid-Europa veroverd. In 2003 en 2008 heeft dit blauwtje zich ook in Nederland voortgeplant, maar tot echte vestiging heeft dit niet geleid.  In 2012 was er 1 melding, terwijl er dit jaar twee tijgerblauwtjes zijn gezien. Cees Pols zat op een warme dag in mei op een terrasje aan de Maas in Maastricht toen er plotseling een klein vlindertje op tafel landde. Hij kende hem niet, maar maakte er wel een foto van. Vervolgens was hij het voorval vergeten tot hij kortgeleden opeens de foto weer onder ogen kreeg en hem naar De Vlinderstichting stuurde die direct blij reageerde: een geraniumblauwtje. In Zuid-Europa zijn ze minder blij met deze vlinder, want het geraniumblauwtje is een plaagsoort in de geraniums die men daar zo graag aan de vensterbank hangt. De rupsen vreten zich een weg door de stengels en eten van de bloemen. Het geraniumblauwtje heeft het hele jaar door generaties en heeft dus geen overwinteringsstadium. Daarom kan hij alleen vaste populaties hebben in gebieden waar het altijd redelijk warm is. 

Een ander exotisch blauwtje, het tijgerblauwtje, is dit jaar ook weer in ons land gezien. Er waren twee meldingen, namelijk op 10 juli in Woudrichem en op 22 augustus in Retranchement (Zeeuws Vlaanderen). De vraag bij veel meldingen van exoten is of ze op eigen kracht hier zijn gekomen of dat ze zijn meegelift. Van het tijgerblauwtje is bekend dat hij echt ver kan vliegen; hij kan zeker ook op eigen kracht ons land bereikt hebben. Toch is het waarschijnlijker dat hij is meegekomen met etenswaren. Marja van de Straten, vlinderspecialist van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA), meldde na een vorige waarneming van tijgerblauwtje:  “De kans is groot dat de in Nederland waargenomen tijgerblauwtjes uit rupsen komen die zijn ingevoerd met peultjes vanuit Afrika. De inspecteurs van de NVWA vinden die rupsen regelmatig”. In mei 2008 werd er in Oost-Beijerland in peultjes inderdaad een rups gevonden die verder werd gekweekt. Uit de pop kwam enige weken later een tijgerblauwtje tevoorschijn. Ook geraniumblauwtjes kunnen goed zijn meegekomen met transporten vanuit het zuiden, hoewel we nooit moeten uitsluiten dat ze ook op eigen kracht hier kunnen komen als alles meezit.

We zijn zeer geïnteresseerd in deze nieuwkomers en willen iedereen vragen waarneminge door te geven via waarneming.nl of Telmee. Veel meer over exoten kunt u te weten komen op de Landelijke dag van de VOFF op 24 november in Nijmegen. Alle lezingen staan in het teken van exoten.

exoten Geraniumblauwtje Tijgerblauwtje