Nieuwsbericht

Tussenstand tuinvlindertelling

zaterdag 17 juli 2021

Door het koude voorjaar komen de vlinders maar langzaam op gang. En dat is te merken aan de tuinvlindertelling! Die duurt nog tot 25 juli. Noteer de vlinders die u ziet in uw tuin. Via www.vlindermee.nl kunt u de vlinders aan De Vlinderstichting doorgeven. De afgelopen week kwam wel de atalanta opeens sterk opzetten en ook de komende dagen zullen er vast meer tuinvlinders te zien zijn!

De atalanta staat voorlopig op nummer 1 De atalanta staat voorlopig op nummer 1

Het was de eerste weken van de tuinvlindertelling niet altijd lekker 'vlinderweer'. Veel bewolking en regelmatig regen is niet ideaal als je vlinders wilt zien. Ze zijn er vast wel, maar ze verschuilen zich onder bladeren en op andere plekjes. Dan is het lastig tellen.

Geef je tellingen door

Voorlopige top 5 

  1. Atalanta (1925 vlinders geteld)
  2. Klein koolwitje (1580 vlinders geteld)
  3. Groot koolwitje (786 vlinders geteld)
  4. Bruin zandoogje (553 vlinders geteld)
  5. Dagpauwoog (452 vlinders geteld)

 
Lage aantallen 

Het aantal vlinders dat tot nu toe gemiddeld per telling is gezien is erg laag, mede doordat veel vlinders een stuk later vliegen dan in de voorgaande jaren. Maar voor de komende week zijn de voorspellingen gunstig. Het blijft grotendeels droog en elke dag is de zon wel meer of minder aanwezig. Met de temperatuur boven de 20 graden is het prima vlinderweer. Dat betekent dat je nu ook echt veel meer vlinders kunt verwachten in je tuin. 

Geef je tellingen door

 

Mooi weer op komst 

Als je geluk hebt zie je de kolibrievlinder Als je geluk hebt zie je de kolibrievlinder

Of de atalanta straks nog steeds de meestgetelde vlinder is, moeten we afwachten. We zien dat er ook langzaamaan meer de koolwitjes komen. Ook de dagpauwoog kruipt nu uit de pop, nadat hij een aantal weken als rups van verse brandnetels heeft gegeten. Dat kan een geduchte concurrent worden voor de eerste plek!  

Maak de tuin vlinderklaar 

Hoe meer nectarplanten er in je tuin staan, hoe meer vlinders er naar je tuin komen. Een van de bekendste is de vlinderstruik, maar er zijn nog vele andere planten waar vlinders op afkomen. De Vlinderstichting heeft een top 10 gemaakt, zodat er van maart tot en met oktober iets bloeit in de tuin. Dan voelen vlinders zich altijd welkom!  

Tel mee met de tuinvlindertelling

Doe ook mee met de tuinvlindertelling. Tel een kwartier in je tuin of op uw balkon alle vlinders die je ziet. Je mag zo vaak tellen als je wil, hoe meer tellingen hoe beter! De tuinvlindertelling duurt nog tot en met 25 juli 2021.

Lees verder

2021 Atalanta Dagpauwoog Distelvlinder GrootKoolwitje KleinKoolwitje Kolibrievlinder Tuinvlindertelling