Nieuwsbericht

Veel landkaartjes dit voorjaar?

maandag 17 april 2017

De eerste landkaartjes zijn uit de pop gekropen en vlogen tijdens de warmere dagen vorige week. Nu het weer wat kouder is blijven de overige nog in de pop, maar in de komende weken komen die ook tevoorschijn. Vorig jaar had het landkaartje een grote derde generatie en we zijn benieuwd of dat dit voorjaar leidt tot grote aantallen.

Hoewel de temperatuur sterk is gedaald vergeleken met vorige week, zijn op zonnige momenten de vlinders wel actief en ook nu kan een enkel landkaartje gezien worden, maar als de temperatuur stijgt op zonnige voorjaarsdagen dan zullen ze volop tevoorschijn komen. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren dat in plaats van twee generaties (een in het voorjaar en een in de zomer) er in september een derde generatie verschijnt. Vorig jaar was deze bijzonder groot. Als de nakomelingen van deze vlinders als pop goed de winter zijn doorgekomen kunnen we de komende weken erg veel landkaartjes verwachten. De vlinder komt verspreid door het hele land voor, maar je komt hem niet zomaar overal tegen. De vlinder houdt zich het liefst op in de buurt van bomen en struiken. Het is een relatieve nieuwkomer in ons land. Zo’n 80 jaar geleden verscheen de eerste aan de oostgrens en inmiddels is hij tot in het westen en tot op de Waddeneilanden aanwezig.

 

De naam heeft het landkaartje te danken aan de lijnen en vlekken op de onderzijde (foto: Kars Veling). De naam heeft het landkaartje te danken aan de lijnen en vlekken op de onderzijde (foto: Kars Veling).
De voorjaarsvorm van het landkaartje, die nu vliegt,is oranje van boven (foto: Kars Veling). De voorjaarsvorm van het landkaartje, die nu vliegt,is oranje van boven (foto: Kars Veling).

De rupsen zijn specialisten en eten alleen maar brandnetel. De vlinders zelf zijn minder kieskeurig. Ze drinken uit allerlei bloeiende planten om nectar te verzamelen. Die nectar is de brandstof waardoor ze actief kunnen zijn, vliegen en zich voortplanten. Hoewel ze uit allerlei planten kunnen drinken zien we bij landkaartje wel een voorkeur voor witte schermbloemigen. Dat is extra bijzonder omdat hier nauwelijks andere dagvlinders gebruik van maken. Het zijn wel aantrekkelijke planten voor zweefvliegen en kevers, maar niet voor dagvlinders. De voorjaarsgeneratie die nu vliegt kun je zien drinken op fluitenkruid. De zomergeneratie in juli moet een andere plant kiezen, want fluitenkruid bloeit dan niet meer. Ze schakelen moeiteloos over op berenklauw, ook een witte schermbloemige die juist in de zomer bloeit. Als u de komende tijd landkaartjes wilt zien moet u zoeken bij open zonnige bospaden en bosranden met fluitenkruid.

Landkaartje