Nieuwsbericht

Veel landkaartjes in zomergeneratie

maandag 17 juli 2017

Sinds een paar weken verschijnen van het landkaartje de nakomelingen van de voorjaarsvlinders die in april en mei vlogen. Die waren veel aanwezig en blijkbaar waren er prima omstandigheden voor de rupsen, want ook nu zijn er veel meer dan we de laatste jaren gewend waren.

Veel landkaartjes deze zomer

In het voorjaar is het landkaartje oranje (Bron: Henk Bosma) In het voorjaar is het landkaartje oranje (Bron: Henk Bosma)

Afgelopen vrijdag, even een uurtje tussendoor, met bewolking, wat regen en zo nu en dan zon, verwacht je eigenlijk niet veel vlindertjes. Toch leverde een korte wandeling bij Leiden meer dan veertig landkaartjes op! In de Vlietlanden stond langs de wegen en paden regelmatig berenklauw te bloeien en op veel van de bloemschermen zaten een of meer landkaartjes.

Onverwacht

Ook in de monitoringroutes uit het Landelijk Meetnet Vlinders komen zeer regelmatige meldingen van flinke aantallen en ook routes waar nog nooit landkaartjes waren gezien blijken nu te worden bevolkt. Ook dit voorjaar vloog het landkaartje erg goed en we hoopten al dat dit zou leiden tot een grote zomergeneratie, maar de droogte in mei zou roet in het eten kunnen gooien. De rupsen leven op brandnetel en die zou, door de droogte, wel eens minder van kwaliteit kunnen zijn. Dit bleek niet het geval.

Kleurverschil

De onderzijde van de vleugel heeft een mooi patroon waaraan het landkaartje zijn naam dankt (Bron: Ab Baas) De onderzijde van de vleugel heeft een mooi patroon waaraan het landkaartje zijn naam dankt (Bron: Ab Baas)

De voorjaarsgeneratie van het landkaartje is oranje van kleur, de generatie die nu vliegt is zwart met wit. Er bestaan, zeker in deze zomergeneratie, grote individuele verschillen. De vrouwtjes hebben altijd wat duidelijker oranje lijntjes op de achtervleugel dan de mannetjes, maar verschillen ook enorm van individu tot individu. Zeker nu er zoveel bij elkaar kunnen worden gezien krijg je een mooi overzicht van die variatie.

Brandnetel: van levensbelang

Rupsen van landkaartjes eten uitsluitend brandnetel, en je ziet de vlinders dus ook vaak in de buurt van brandnetels vliegen omdat ze daar hun eitjes leggen. Brandnetel die een beetje in de halfschaduw staat is favoriet. Maar nu er zoveel zijn vliegen ze ook op andere plekken rond, zoals in tuinen. Je kunt dit fraaie vlindertje deze zomer overal in Nederland te zien krijgen.

Hopelijk zijn ze er nog in het eerste weekend van augustus, want dan is weer de jaarlijkse Nationale Tuinvlindertelling. Iedereen wordt dan gevraagd de vlinders die ze in hun tuin zien door te geven. We zijn benieuwd!

Landkaartje