Nieuwsbericht

Weer strooptijd

donderdag 7 november 2013

Het is weer strooptijd. Het feit dat het nacht is en donker maakt het al spannend en je weet ook nooit wat je allemaal te zien krijgt. En 'stropen' kan gewoon in je eigen tuin!

Stropen betekent hier niet afschieten of doden van dieren, maar het is letterlijk bedoeld. Door stroop op bomen te smeren kun je namelijk nachtvlinders aanlokken en bekijken. Een mengsel van zoetigheid en alcohol trekt nachtvlinders van verre aan, nachtvlinders kunnen namelijk goed ruiken. De piramidevlinder bijvoorbeeld, maar ook vierkantvlekuil, het rood weeskind en andere soorten vlinders zijn gek op het mengsel.

Stropen werkt heel goed in het najaar, als er niet meer zoveel bloeiende planten zijn.

Het recept
Er zijn vele tientallen strooprecepten in omloop. Bijna iedere nachtvlinderaar heeft zijn eigen favoriete recept. De belangrijkste ingrediënten zijn altijd suiker of fruit en alcohol. De alcohol verspreidt de geur van de zoetigheid beter en "waar alocohol is, is suiker". Bovendien worden nachtvlinders er een beetje suf van, waardoor ze goed te bekijken zijn. Hier een basisrecept:

  • Suikerstroop (1 pot) 
  • Extra suiker (2 eetlepels) 
  • Bier, wijn en/of vruchtenlikeur, Ouzo, Arak, Cointreau etc.. (een flinke scheut of zoveel als nodig is voor de juiste substantie). 


Meng de ingrediënten zo door elkaar dat er een goed smeerbaar, plakkerig mengsel ontstaat. Laat het mengsel enkele dagen staan om gisting te bevorderen. Andere ingrediënten die veel gebruikt worden zijn allerlei soorten overrijp fruit (vooral bananen), appel- of perenstroop, rum en allerlei exclusieve bieren en alcoholische dranken. Welk recept het beste is? Hierover verschillen de meningen. Experimenteren is de beste manier om erachter te komen.

Gebruiksaanwijzing
Maak 2 dagen voor de bewuste avond het gewenste recept klaar. Vanaf een uur voor zonsondergang kan het mengsel (bijvoorbeeld met behulp van een oude afwaskwast) op bomen en muren worden aangebracht. Breng de stroop op ooghoogte aan, aan meerdere zijden van een boom. Kies ruwe oppervlakken die bij voorkeur niet door licht beschenen worden. Ook een beetje beschutting werkt om meer vlinders op je stroop te krijgen. Wanneer het donker geworden is, kun je de bomen controleren met behulp van een zaklamp. Benader de boom voorzichtig en schijn vanaf de grond langzaam naar de stroopplek om te voorkomen dat de vlinders worden verstoord en al wegvliegen voor je ze hebt kunnen herkennen. Je kunt het controleren desgewenst enkele malen herhalen.

Nachtvlinders recept Stropen