Nieuwsbericht

Al 10.000 stemmen bij vlinderverkiezing

maandag 25 maart 2013

Binnen drie weken zijn er meer dan 10.000 stemmen uitgebracht in de verkiezing van de mooiste vlinders van Nederland, georganiseerd door Vroege Vogels. Opvallend in de tussenstand is dat vooral rood/oranje gekleurde en blauwe vlinders geliefd zijn.

Bij de blauwen scoren boomblauwtje en icarusblauwtje zeer goed. In de oranje hoek vechten oranjetipje, atalanta, dagpauwoog en gehakkelde aurelia om de bovenste plaatsen. Het wordt bij deze verkiezing heel duidelijk dat de fel gekleurde dagvlinders het meest populair zijn. De meer subtiele pasteltinten van de nachtvlinders leggen het daar tegen af. “Hoewel”, zegt Kars Veling van de Vlinderstichting “het ons erg opvalt dat twee nachtvlinders tegen de Top Tien aan zitten. Dat is veel hoger dan ik van te voren had gedacht. De kolibrievlinder en de grote beer doen echt mee.” De lage temperaturen van dit moment verhinderen veel vlinders om nu al actief te zijn. “Toen het in februari even warm was zijn er al wel veel kleine vossen waargenomen. Als die de tweede koude golf hebben overleefd, dat kan je ze meteen weer zien als het binnenkort wat warmer wordt. En ook een andere soort die als vlinder overwinter, de citroenvlinder kan je dan verwachten. Die doet het ook goed in de nog geheime tussenstand van de verkiezing!”

De eerste vlinders die als pop hebben overwinterd en zich bij de eerste warmere dagen verpoppen tot vlinder zijn het bont zandoogje en het oranjetipje. Die laatste is de favoriet van Kars Veling: “Ik had bij de start van de verkiezing voorspeld dat ze half maart al volop zouden vliegen, dat is niet gelukt. Maar zodra het echt lente wordt ga je ze zien. Er kan nog gestemd worden via www.vlinderverkiezing.vara.nl totdat op zondag 28 april de ‘gelukkige’ winnaar bekend wordt gemaakt tijdens het radioprogramma.

Boomblauwtje Icarusblauwtje Kolibrievlinder