Nieuwsbericht

Al veel grote vossen dit voorjaar

donderdag 19 maart 2020

De grote vos was verdwenen uit Nederland, maar is de laatste jaren aan een terugkeer bezig. De grote vos overwintert de grote vos als vlinder; hij houdt een winterslaap. Ze worden dan ook op de eerste mooie dagen in het voorjaar snel actief. De afgelopen dagen werden er veel gemeld, op tientallen verschillende plekken.

De grote vos is al veel gezien dit voorjaar De grote vos is al veel gezien dit voorjaar

De waarnemingen van dit jaar zijn verspreid door het hele land gedaan, hoewel de drie noordelijke provincies, Drenthe, Friesland en Groningen, wat achterblijven. Het kan goed zijn dat de grote vos daar gewoon net wat later is, omdat het daar wat koeler is. Ook de komende weken zullen er nog veel grote vossen kunnen worden gezien.

Kleine vos of grote vos?

Zoals al gemeld, zijn ook de kleine vossen nu uit hun winterslaap gekomen en het is goed om even de verschillen tussen deze twee in je hoofd te prenten. De grote vos is inderdaad wat groter dan de kleine, maar dat zie je pas echt goed als ze naast elkaar zitten en dat kom je niet vaak tegen. De kleur van de grote vos is wat lichter, wat fletser oranje, maar het duidelijkst zijn de stippen op de voorvleugel. Bij de kleine vos zijn er drie donkere stippen, bij de grote vos is er een stip in het midden met drie stippen daar omheen. Het wordt wel vergeleken met het ‘atoomteken’.

Bekijk hier een overzicht van de verschillen

Verdwenen uit Nederland

De grote vos is sinds 1900 gestaag achteruitgegaan. Tot 1980 kwam hij in zeer kleine aantallen en vooral in Zuid-Limburg voor, maar sindsdien is de stand verder verslechterd. In 1996 werd voor het laatst een rupsennest gevonden. In het begin van deze eeuw waren waarnemingen van de grote vos zeldzaam en gingen er jaren voorbij zonder dat er een werd waargenomen. Van 2011 tot 2014 waren er wel veel waarnemingen, maar de daaropvolgende jaren nam het aantal weer sterk af.

Plotselinge terugkeer

In 2018 als in 2019 werden er echter weer veel grote vossen gemeld en is er ook voortplanting geconstateerd. Dit jaar, al is het nog maar net begonnen, zijn er al tientallen meldingen van grote vossen doorgegeven en het lijkt erop dat de soort zich echt in Nederland heeft gevestigd. De voorjaarsvlinders zijn nog tot zeker half april te zien en we zijn benieuwd of de uitbreiding doorzet. 

Als u een grote vos ziet, geef de waarneming dan door via Waarneming.nl, Tuintelling.nl of Telmee. Het is altijd fijn als u er ook een foto van kunt maken en deze bij kunt voegen. Dat hoeft geen gelikte plaat te zijn; als de vlinder er maar een beetje scherp op staat, kunnen de experts goed bevestigen dat het een grote vos was.

Kleine vos (links) en grote vos (rechts). Zoek de verschillen!

GroteVos Voorjaar waarnemingen