Nieuwsbericht

Argusvlindertelling komend pinksterweekend

donderdag 11 mei 2023

Voor de 10e maal is er een argusvlindertelling in mei. Dit jaar, net als in 2022, wat later dan de acht jaar ervoor, vanwege het koele weer van de afgelopen weken. Iedereen wordt gevraagd om van 26 tot 29 mei op zoek te gaan naar de argusvlinder. We horen graag of en hoeveel er gezien worden. Maar willen ook heel graag weten als er wel naar is gezocht, maar er geen argusvlinders zijn gevonden.

Argusvlinders: links een vrouwtje en rechts een mannetje. Argusvlinders: links een vrouwtje en rechts een mannetje.

De argusvlinder is een zorgenkindje onder de dagvlinders. De afgelopen twintig jaar is de soort enorm achteruit gegaan en is er nog geen 10 procent over. Vooral in het oosten van het land is de soort vrijwel overal verdwenen, in het westen van het land zien we ook het aantal vliegplaatsen en de aantallen argusvlinders kelderen. De bedoeling is om met de telling ook op plekken waar de argusvlinder al enige tijd niet meer is gezien te zoeken, in de hoop dat de soort er wellicht nog wel aanwezig is.

Nulwaarnemingen

En als u hebt gezocht, maar er geen hebt gevonden, willen we die telling wel erg graag doorkrijgen, want juist nulwaarnemingen zijn heel belangrijk. De resultaten gebruiken we voor de bescherming van deze soort. We weten al wel wat over de oorzaken van de achteruitgang, maar er zijn ook nog zaken onduidelijk. Hoe beter we weten waar de vlinder nog wel en niet (meer) voorkomt, hoe beter we kunnen achterhalen welke elementen van belang zijn.

Helpt u mee?

Dit is de tiende argusvlindertelling. We willen graag weten waar er precies is gekeken en hoe lang. Daarom werken we met de kwartiertellingen of transecttellingen. Voor kwartiertellingen (pdf; 211 KB) kunt u de app ButterflyCount gratis downloaden in de Playstore (voor Android) of in de App Store (voor iPhone of iPad) en vervolgens kunt u deze installeren op uw telefoon. U herkent de app aan de paarse kleur en het symbool van een vlinder. Kies rechts onderin de optie ‘Menu’ en klik vervolgens op ‘Registreer’. Dit kost minder dan 1 minuut tijd. U hebt daarna een account en wanneer u inlogt met de door u ingevulde gegevens kunt u zoveel tellingen invoeren als u maar wilt.

15 minuten

Argusvlinder drinkend op paardenbloem. Argusvlinder drinkend op paardenbloem.

Ga naar een locatie bij u in de buurt (liefst één waar u argusvlinders verwacht of vroeger hebt gezien). Zet op de telefoon of tablet uw internet en GPS aan. Start een kwartiertelling in de app ButterflyCount. Wandel in rustig tempo en wanneer u een argusvlinder of andere vlinder tegenkomt, voert u deze direct in met de app. De app houdt dat netjes bij. De app stopt de telling automatisch na 15 minuten en slaat de telling op. U kunt desgewenst een nieuwe kwartiertelling starten op de plek waar u dan bent, of naar een andere locatie gaan en daar een nieuwe kwartiertelling starten. De telling kan ook worden ingevoerd als transecttelling op Waarneming.nl (pdf; 395 KB) of via Live-atlas van SOVON. Ook die houden bij waar en hoe lang er wordt geteld.

We zijn benieuwd waar de argusvlinder dit jaar nog wordt aangetroffen.

Argusvlinder vrouwtje

Telling Argusvlinder

Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan de volgende pagina.

Lees verder

2023 Argusvlinder Argusvlindertelling KarsVeling LasiommataMegera Natuurbericht