Nieuwsbericht

Blauwtje in je tuin? Boomblauwtje!

dinsdag 17 april 2018

Het vlindervoorjaar is begonnen en de popoverwinteraars komen massaal tevoorschijn. Er komen bij De Vlinderstichting veel meldingen binnen van vliegende blauwtjes in de tuin die men niet op naam kan brengen. Dat is nu echter geen probleem, want het boomblauwtje is het enige blauwtje dat nu actief is.

Het Boomblauwtje (foto: Henk Bosma) Het Boomblauwtje (foto: Henk Bosma)

De kleine stipjes en het ontbreken van oranje tekening maken boomblauwtje onmiskenbaar (foto: Henk Bosma) De kleine stipjes en het ontbreken van oranje tekening maken boomblauwtje onmiskenbaar (foto: Henk Bosma)

Blauwtje met 'inktspetters' 

Het boomblauwtje is een algemene vlinder. Je ziet hem veel in het stedelijk gebied en in tuinen en ook op heidevelden en in bosgebieden komt hij voor. Vliegend is het moeilijk de vlinder op naam te brengen. Zit het beestje? Dan zie je snel dat het een Boomblauwtje is. De bovenzijde is prachtig lichtblauw en in de witte franje zijn hier en daar kleine zwarte streepjes aanwezig. Als hij dicht zit, zie je de prachtig zilverwitte onderzijde met hele kleine zwarte stipjes, net inktspetters.

Verschillen met andere blauwtjes

Er zijn geen grote zwarte stippen met lichte omranding, die vrijwel alle andere Nederlandse blauwtjes hebben en ook is er geen oranje aanwezig wat bij bijvoorbeeld icarusblauwtje, bruin blauwtje en heideblauwtje wel opvallend is. Ook het feit dat het blauwtje in de tuin vliegt, geeft al een duidelijke aanwijzing. Het icarusblauwtje is een echte graslandvlinder, die bijvoorbeeld veel in bloemrijke bermen vliegt. Datzelfde geldt voor het bruin blauwtje, terwijl het heideblauwtje zijn naam eer aan doet en vooral in (vochtige) heiden te zien is. Maar de vliegtijd maakt nu dat elke verwarring wordt uitgesloten. Het boomblauwtje is de enige die nu vliegt.

Twee generaties

De bovenkant van boomblauwtjes is prachtig fel lichtblauw (foto: Theo van der Kemp) De bovenkant van boomblauwtjes is prachtig fel lichtblauw (foto: Theo van der Kemp)

Rupsen blij met allerlei bloemknoppen

Boomblauwtjes hebben twee generaties per jaar. De vlinders die vanaf nu tot ongeveer eind mei vliegen, planten zich voort en uit de eitjes die in die periode worden afgezet, komt in de loop van juli een tweede generatie. De rupsen van het boomblauwtje zijn niet erg kieskeurig. Tenminste, wat betreft de soort boom of struik waarvan ze leven. Wel willen ze alleen maar bloemknoppen eten en dus zullen de eitjes van de nu vliegende vlinders op andere planten worden afgezet dan die in augustus vliegen. Nu hebben bijvoorbeeld vuilboom en hulst bloemknoppen en deze worden nu door de boomblauwtjes gebruikt. In augustus zijn er volop bloemknoppen in de klimop en dat is dan de belangrijkste waardplant.

Boomblauwtjes in je tuin? 

Als je zowel in voor- als najaar de juiste struiken in de tuin hebt staan, kunnen boomblauwtjes zich blijvend in je tuin vestigen. Dan is je tuin niet alleen een kroeg, maar ook een kraamkamer voor de blauwtjes, want ze planten zich er ook in voort.

Tuinwaarneming?

Al je tuinwaarnemingen, ook van het boomblauwtje, kun je doorgeven via de Jaarrond Tuintelling.

blauwtjes Boomblauwtje Voorjaar