Nieuwsbericht

Copaxa lavendera in Gouda

maandag 14 februari 2011

In Gouda is vorige week door twee waarnemers de uit Mexico afkomstige Copaxa lavendera gezien in de Slagenbuurt.

De heer Jaap van Dam schrijft: 'Op woensdag 9 februari 2011 trof iemand in de Slagenbuurt in Gouda (waar ik ook woon) binnen in huis een schitterende nachtvlinder aan met spanwijdte van 11 centimeter. Deze vlinder is waarschijnlijk vanuit het buitenland meegekomen (mogelijk als rups of pop). Ik ben er inmiddels met hulp achter gekomen dat het een vlinder is uit de familie Saturniidae (nachtpauwogen). De vlinder heeft nog een paar dagen bij mij in de tuin gezeten, maar helaas heeft de vlinder toch kans gezien weg te kruipen/vliegen. Gelukkig heb ik diverse foto's gemaakt, waarvan ik één heb bijgevoegd. Ik hoop dat u mij kunt helpen met de naam.'

Van de heer Hans van Zutphen, eveneens uit Gouda, kregen we via het fotoformulier van Vlindernet ook een foto van deze vlinder toegestuurd. Het blijkt te gaan om een mannetje van de uit Mexico afkomstige Copaxa lavendera.

Ook in de eerste maanden van 2009 werden verschillende exemplaren van deze exotische nachtvlinder gemeld. In het nieuwsberichtje van 6 maart 2009 kunt u meer lezen over deze bijzondere soort. Zie ook de uitleg over Exoten op Vlindernet.