Nieuwsbericht

De koekoek onder de vlinders

woensdag 12 september 2018

Je ziet het niet veel meer: het gentiaanblauwtje. Een prachtig klein vlindertje dat haar eitjes legt in de klokjesgentiaan, een plantje dat het erg moeilijk heeft in Nederland. Collega Michiel Wallis De Vries ging voor TV Gelderland op stap met Harm Edens en vond een kleine populatie van deze zeldzame vlinder op de Veluwe waar alle moeite wordt gedaan om de soort te laten overleven.

Gentiaanblauwtje in beeld

BuitenGewoon

Iedere zaterdag is een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon. Presentator Harm Edens ging deze zomer op pad met Michiel Wallis De Vries van De Vlinderstichting. Hij is expert op het gebied van gentiaanblauwtjes, en kent alle geheime plekken waar deze zeldzame vlinder leeft. 

En ze hadden geluk: het team zag en filmde het bijzondere gentiaanblauwtje op de Veluwe. "We hebben ongelooflijk mazzel gehad dat we ze gezien hebben. Eigenlijk is het een wonder is dat ze er elk jaar weer zijn, aldus presentator Harm Edens."

Lees ook de column van Harm Edens

Bescherming

Het gentiaanblauwtje is de laatste tientallen jaren hard achteruitgegaan: van honderden populaties uit het verleden resteren er nog een stuk of dertig. De Vlinderstichting zet zich samen met natuurbeherende organisaties, particuliere landeigenaren, vrijwilligers en de overheid in voor zijn bescherming.

 

Bescherming van het gentiaanblauwtje

 

beheer bescherming Gentiaanblauwtje HogeVeluwe MichielWallisDeVries PhengarisAlcon TienVoor12