Nieuwsbericht

Distelvlinder: een echte wereldreiziger

donderdag 20 april 2023

Het is onvoorstelbaar dat een vlinder duizenden kilometers aflegt. Door weer en wind, met alle gevaren van dien. Toch vliegen distelvlinders die afstanden. In het voorjaar komen ze naar onze streken, planten zich voort en sterven. De nakomelingen vertrekken weer om, soms in meerdere generaties, de terugtocht naar Afrika te ondernemen. Een prachtig boek over deze trekvlinder is in voorbereiding.

De distelvlinders die in de voorzomer Nederland binnentrekken, zijn door de lange reis vaak beschadigd en flets van kleur (Bron: Kars Veling) De distelvlinders die in de voorzomer Nederland binnentrekken, zijn door de lange reis vaak beschadigd en flets van kleur (Bron: Kars Veling)

Het is altijd spannend in april. Zal het een goed distelvlinderjaar worden? Want de aantallen die we hier in Nederland zien variëren enorm van jaar tot jaar. Er zijn jaren dat er, met name in augustus en september vele honderden tot duizenden distelvlinders per dag worden gemeld op de invoerportalen, maar er zijn ook jaren dat de distelvlinder maar mondjesmaat wordt gezien. Zelfs in augustus zijn er dan mooie zonnige dagen zonder distelvlinders. Bij alle insecten wisselen de aantallen altijd al flink van jaar tot jaar, maar bij de distelvlinder speelt ook de lange reis een rol. Op hun tocht vanuit Afrika naar onze streken kan er zoveel gebeuren. Een hardnekkig lagedrukgebied kan ervoor zorgen dat het in Spanje en Frankrijk veelvuldig waait en regent en dat bemoeilijkt de trek behoorlijk. In jaren dat er maar weinig vertrekken, zal dat betekenen dat er maar erg weinig in ons land aankomen. En ook hier zijn de omstandigheden niet altijd optimaal om zich voort te planten, door droogte bijvoorbeeld.

Distelvlinders zijn groot, opvallend en fotogeniek (Bron: Kars Veling) Distelvlinders zijn groot, opvallend en fotogeniek (Bron: Kars Veling)

In goede jaren vertrekken er veel vlinders vanuit Afrika en hebben ze ook nog eens een probleemloze reis deze kant op. Als die vele vlinders zich hier ook voortplanten in mei en juni en de omstandigheden in de zomer gunstig zijn, dan betekent dit dat de aantallen in september enorm kunnen zijn. Vanaf 2000 waren 2003, 2009 en 2019 topjaren. In de loop van mei zullen we weten of er veel zijn binnengekomen, maar pas in augustus zal blijken of het weer een topjaar wordt.

 

Prachtig boek over de distelvlinder

De distelvlinder spreekt tot de verbeelding en er is enorm veel over te vertellen. Momenteel wordt er gewerkt aan een boek over deze wereldreiziger. Elvira Werkman, een Nederlands schrijfster die al meer prachtige natuurboeken op haar naam heeft staan, werkt samen met een Franse kunstenaar, Maxime Beck. Het boek komt uit in het Nederlands. Het is echter ook echt een boek dat in het Engels moet verschijnen, want de distelvlinder komt vrijwel overal in de wereld voor.

Draag bij aan het boek

Om een Engelstalige versie mogelijk te kunnen maken is het duo een crowdfunding-project begonnen. Iedereen kan, met een kleine of grote gift, eraan bijdragen dat dit boeiende en spannende verhaal over de distelvlinder overal kan worden gelezen. Ze zijn al ruim over de helft, dus dat moet gewoon gaan lukken!

Lees verder

Distelvlinder trekvlinders