Nieuwsbericht

Eerste uitsluiper gespot

donderdag 22 maart 2012

Het voorjaar voor de libellen is begonnen en dat betekent dat we de komende weken weer op zoek kunnen gaan naar uitsluipers.

Op 21 maart werd de eerste vuurjuffer van dit jaar alweer gemeld. Dat is erg vroeg, het is zelfs de een na vroegste waarneming ooit in Nederland: in 2007 werd op 12 maart al een verse vuurjuffer gezien. Heel bijzonder dus. Maar als je bedenkt dat deze maand maart een kanshebber is voor 'de warmste maartmaand ooit', dan is het niet heel gek dat libellen al beginnen met uitsluipen. 
 
Na de winterjuffers, die als juffer overwinteren, is de vuurjuffer de eerste libel die we weer kunnen tegenkomen in het vroege voorjaar. Veel individuen overwinteren als volgroeide larve, waardoor ze bij een geschikte temperatuur in het voorjaar meteen kunnen uitsluipen. Hierbij zoeken ze een geschikte stengel waarover ze omhoog lopen. Als ze een veilige plek hebben gevonden barst het huidje open, waar na enige tijd een nog bleek gekleurde juffer uitkomt. Nadat de vleugels zijn opgepompt en het dier is gedroogd vliegt de juffer weg van het water op zoek naar een zonnige plek langs een bosrand, in een park, maar ook in uw tuin. Dit doen ze om op te warmen en op zoek te gaan naar voedsel: kleine insecten. Ook het volwassen worden vindt op zo’n zonnige plek van het water vandaan plaats. Het uitkleuren is daar een onderdeel van, waarbij de juffer na ongeveer een dag z’n mooie rode kleur heeft gekregen. Als het dier volwassen is vliegt hij terug naar het water om te beginnen aan de voortplanting.

De vuurjuffer is een weinig kritische soort, die in heel Nederland wel te vinden is, met een voorkeur voor de hogere zandgronden en tuinvijvers. 
Je kan deze juffer op allerlei stilstaande en zwakstromende wateren tegenkomen waarbij de oevervegetatie goed is ontwikkeld en waar drijvende waterplanten aanwezig zijn. Deze plekken zijn vaak goed beschut en kunnen deels in de schaduw liggen. Ook de vijver in uw tuin kan een uitermate geschikte plek zijn, dus houdt uw vijver goed in de gaten.
Gezien de hoge temperaturen in het vooruitzicht, maak je komende week een goede kans om de eerste uitsluipende libel te zien.

uitsluipend Voorjaar Vuurjuffer