Nieuwsbericht

Fruit voor vlinders in het najaar

donderdag 10 september 2020

Als het zonnig weer is (boven de 15 graden) dan zijn er nog steeds vlinders actief. Help de vlinders in het najaar en breng kleur in de tuin, op het balkon of op het terras. Dat kan met planten, maar ook met rottend fruit.

In het najaar denk je misschien niet direct aan vlinders. Maar als de weersomstandigheden gunstig zijn kan je tot wel vijftien verschillende soorten vlinders tegenkomen! Waarom zijn ze er nog, en waar zijn ze in de winter?

Rot fruit voor vlinders

Een schaal met rottend fruit is ideaal om vlinders te lokken (Foto's: Nancy Timmer)

In de herfst wordt veel fruit rijp en overrijp. Dat laatste is een heerlijke voedselbron voor vlinders. Vlinders leven van nectar uit bloeiende planten. Nu het wat later in het jaar is, zijn veel planten uitgebloeid en bieden ze minder nectar. Een aantal vlindersoorten schakelt moeiteloos over op een dieet van rottend fruit. Verzamel je rotte fruit op een schaal buiten in je tuin en je kunt ze prima bekijken.

Fruit in de natuur

Ook in de natuur voeden vlinders zich met samen van zacht fruit. Struiken die bessen dragen zoals bramen, vlierbes en kamperfoelie trekken in de herfst veel vlinders. En ook vogels zijn er dol op!

Welk fruit kan je gebruiken?

De meeste fruitsoorten zijn geschikt, het is vooral belangrijk dat het fruit zacht is. Alleen dan zijn vlinders in staat de sappen te drinken met hun roltong (vlinders hebben geen kaken). Zorg voor biologisch fruit, zodat de vlinders geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgen!

Fruit waar De Vlinderstichting goede ervaringen mee heeft: appels, peren, pruimen en druiven. Maar ook bananen, meloenen of vijgen zijn een mogelijkheid. Als het maar lekker zacht is!

Top 5 najaarsbloeiers

Dagpauwoog op herfstaster Dagpauwoog op herfstaster

Help de vlinders in het najaar en breng kleur in de tuin, op het balkon of op het terras door er potten met vaste planten op te zetten, die in de nazomer bloeien. De top 5 van De Vlinderstichting:

  1. Hebe (struikveronica)
  2. Lavendel
  3. Asters
  4. Hemelsleutel (Sedum)
  5. IJzerhard (Verbena)

Maar ook: Kattenkruid, (wilde) Tijm, Marjolein en Phlox zijn uitstekend. 

Vraag uw tuincentrum of lokale kweker om advies. Let erop dat u kiest voor biologische planten, die vrij zijn van pesticiden. Of bestel bij onze partner Vivara, dan gaat een deel van uw aankoopbedrag naar vlinderbescherming. 

 

Meer tips voor een tuin vol vlinders

Help mee

Helpt u ook de vlinders in Nederland te helpen? Uw steun draagt bij aan een Nederland vol vlinders. Word vandaag nog donateur en help mee! Voor snelle beslissers ligt er een prachtig vlinderpakket klaar als welkomstcadeau. En u ontvangt 4 keer per jaar ons tijdschrift 'Vlinders'

Ja, ik help mee

Atalanta Dagpauwoog fruit herfst rotfruitschaal tuinen tuinieren vlinders