Nieuwsbericht

Ga nu op zoek naar eitjes van de sleedoornpage

maandag 25 januari 2021

De afgelopen weken waren er zeer regelmatig meldingen van sleedoornpage, en ook wel van eikenpage, op Waarneming.nl en Telmee. Het gaat vast en zeker niet om waarnemingen van vlinders, maar in de winter worden wel de eitjes gezien. Deze zijn in de winter goed te vinden, als je weet waar en hoe te zoeken.

De sleedoornpage is prachtig, maar je krijgt hem (en haar) niet vaak te zien. De sleedoornpage is prachtig, maar je krijgt hem (en haar) niet vaak te zien.

Vlindereitjes zijn klein en het is niet eenvoudig om ze te vinden, ook omdat de vlinders zelf erg verborgen leven en dus ook niet zo gemakkelijk te vinden zijn. Toch zijn er tientallen mensen die daar een mooie winterdag aan besteden. De eitjes zijn dan wel niet erg groot, maar als je wat ervaring hebt, kun je ze wel degelijk vinden en daarmee de soort op een plaats aantonen. De vondst van eitjes is eigenlijk belangrijker dan het zien van een vlinder, want dat kan ook een zwerver zijn. De eitjes bewijzen dat de soort zich op een plek voortplant.

De sleedoornpage vliegt in augustus en september en komt vooral voor langs de rand van de Veluwe en een paar andere vliegplaatsen. De vlinders zitten vaak in de top van hogere bomen in de buurt van sleedoornstruweel. Daar verzamelen zich de mannetjes en ook de vrouwtjes gaan erheen om een partner te vinden. De eitjes worden vervolgens afgezet aan de buitenkant van de struiken. Als het blad uit de sleedoorn is en voordat de bloemknopjes beginnen te botten, kun je ze vinden. Januari en februari zijn hiervoor prima maanden.

Waarnemingen sleedoornpage (meestal eitjes) vanaf 2016 (links); eitjes van de sleedoornpage (rechts) Kaartje: NDFF) Waarnemingen sleedoornpage (meestal eitjes) vanaf 2016 (links); eitjes van de sleedoornpage (rechts) Kaartje: NDFF)

Vindplaatsen

Je kunt het beste de sleedoorns onderzoeken in de buurt van bestaande populaties. Je kunt het beste de sleedoorns onderzoeken in de buurt van bestaande populaties.

Bekende plaatsen waar de sleedoornpage veel aanwezig is, zijn Steenwijk, Apeldoorn, Zwolle en Wageningen. De afgelopen jaren zijn ook veel eitjes van sleedoornpage gevonden in de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk. In Zuidwolde, Arnhem, Amersfoort en Overlangbroek zijn er ook elk jaar wel meldingen. Het is zeker de moeite waard om elders op zoek te gaan naar eitjes, want jaarlijks wordt de soort op nieuwe plekken aangetroffen. De meeste kans heb je echter wel in de buurt van bestaande populaties. Sleedoorn staat overal in Nederland, maar de sleedoornpage is vooral aanwezig op overgangen tussen zandgronden en rivierengebied of veengebieden. De rand van de Veluwe of van de Utrechtse Heuvelrug zijn typisch van dat soort plekken. Zolang sleedoorn nog niet teveel uitloopt, zijn ook de komende weken nog goed voor het zoeken naar eitjes. We zijn benieuwd of er ook dit jaar weer nieuwe vindplaatsen bijkomen.

Zoek mee

Wilt u zelf ook op zoek naar eitjes? Ga naar onze pagina over de bescherming van de sleedoornpage. Daar kunt u zien wanneer en op welke plekken naar eitjes wordt gezocht. Natuurlijk kunt u ook gewoon op zoek gaan bij u in de buurt. heeft u eitjes gevonden? Geef het door via Telmee of Waarneming.

 

eitjes Natuurbericht Sleedoornpage