Nieuwsbericht

Helikopters door je tuin

zaterdag 10 augustus 2013

Grote libellen scheren als een helikopter langs de bosrand of boven een poel. Je hoort ze niet, maar je ziet ze wel steeds meer, glazenmakers. Er zijn een aantal die ook veel in de tuin te zien zijn.

De blauwe glazenmaker kan zich zelf voortplanten in een klein tuinvijvertje van nog geen 2 meter doorsnee. De eitjes worden in de rand of in het water afgezet en de larven leven een aantal jaren in de vijver. Ze jagen op allerlei diertjes die in de vijver aanwezig zijn en zijn met name dol op muggenlarven. De meeste andere glazenmakers planten zich voort in wat grotere wateren, maar ook deze komen in de tuin om daar op insecten te jagen. De glazenmakers komen met name in de loop van de zomer in grotere aantallen voor. Vooral de paardenbijter kan heel algemeen zijn. Deze soort plant zich voort in Nederland, maar soms komen er vanuit het buitenland ook grote invasies ons land binnen. Zo kan het gebeuren dat je de ene dag hard moet zoeken om eer een te zien te krijgen, terwijl je de volgende dag met gemak 10 of 20 paardenbijters bij elkaar ziet jagen langs een bosrandje. Libellen jagen overdag, maar blauwe glazenmaker en paardenbijter kun je soms zelfs nog tegenkomen als het al vrijwel donker is.

De naamgeving van de glazenmakers is wat ongelukkig, want van de blauwe glazenmaker zijn de mannetjes groen met blauw, maar de vrouwtjes zijn vooral groen. De zeldzame groene glazenmaker daarentegen komt erg blauw over, dus vertrouw niet teveel op de naam. Van de acht soorten glazenmakers in ons land zijn de komende weken zeven soorten nog volop te zien, maar als we kijken in het stedelijk gebied en in tuinen dan zijn er eigenlijk vooral drie soorten te verwachten en die zijn redelijk uit elkaar te houden als je weet waar je op moet letten. De bruine glazenmaker doet zijn naam wel eer aan, want deze is vooral bruin gekleurd. Niet alleen het borststuk en achterlijf zijn bruin, maar ook de vleugels zijn die kleur. Van de andere twee soorten die we kunnen verwachten zijn de vleugels doorzichtig en niet gekleurd. De blauwe glazenmaker heeft een groen borststuk met opvallende dikke gele schoudervlekken. Op het achterlijf zitten bij de mannetjes groene vlekken en de achterste segmenten zijn oplichtend lichtblauw. Dit ‘lantaarntje’ valt op, zelfs als je de libel alleen vliegend ziet. Van de paardenbijter, die ook wat kleiner en slanker is dan de blauwe glazenmaker, is het borststuk bruin met geel met kleine, smalle schoudervlekken en de blauwe vlekjes op het achterlijf zijn vrij klein. Het lantaarntje ontbreekt.

Zie ook de herkenningskaart glazenmakers

BlauweGlazenmaker glazenmakers GroeneGlazenmaker Paardenbijter