Nieuwsbericht

Help, er zit een vlinder in mijn huis!

dinsdag 4 november 2014

Het wordt kouder en steeds meer worden de kachels aangezet. Dat geeft een behaaglijk gevoel voor ons mensen, maar het is dodelijk voor de vlinders die bij ons in huis overwinteren. Je kan zo'n vlinder dus maar het beste buiten zetten, hoe gek dat ook klinkt!

Het zijn vooral kleine vos en dagpauwoog die in het najaar koele en donkere plekken in huis opzoeken om er te gaan overwinteren. Dat kan een zolder zijn, de slaapkamer of zelfs een badkamer. Ze hopen op een redelijk constante lage temperatuur, zodat ze in winterslaap kunnen gaan en daar pas in februari maart uit ontwaken.

Zet de vlinder buiten!

Als het koud blijft is het prima, maar verwarmde ruimtes zijn ongeschikt als overwinteringsplaats. Het beste dat u kunt doen is de vlinder vangen in een glas en buiten zetten: onder een afdak, in een schuurtje, tussen open haardhout of in een holle boom. Zorg wel dat er niet teveel spinnenwebben in de buurt hangen.

Ook de vlinderkastjes die worden verkocht als overwinteringsplaats zijn goed te gebruiken. Uit zichzelf gaan vlinders daar niet gauw in, maar als je een vlinder uit huis koud weg wilt zetten is het een uitstekende plaats.

Winterslaap in de kou

Dat in winterslaap gaan kost enorm veel energie. Ze halen vocht uit hun lijf, brengen hun spijsvertering tot een minimum terug en vormen een soort antivries in hun lichaam. Ze kunnen dan uitstekend tegen de winterse kou en een temperatuur van minus 20 graden kunnen ze best hebben.

Kou is dus geen probleem voor deze vlinders, maar warmte wel! Als we gaan stoken, worden die eerst koele plekjes warm en de vlinders ontwaken uit hun winterslaap. Dat kost een heleboel energie en als ze actief zijn, blijven ze ook energie verbruiken. Omdat er in de winter geen bloemen meer bloeien, hebben de vlinders geen mogelijkheid om hun reserves aan te vullen. Het is dus belangrijk dat ze niet wakker worden, en dat lukt alleen als het koel blijft.

Veilig de winter door

Een overwinterende vlinder kan je het beste even vangen in een glas. Als je de vlinder vervolgens op een koude, veilige plek met de poten tegen de wand aan zet zal hij zich snel vastgrijpen en kun je hem loslaten. De volgende dag is hij waarschijnlijk wel verplaatst, want hij zoekt zelf de beste plek uit. Zo kan hij toch veilig de winter door.

Dagpauwoog KleineVos overwinterend