Nieuwsbericht

Spectaculaire vondst iepenpage in Flevoland

maandag 30 november 2020

Begin november is een spectaculaire vondst gedaan van een eitje van de iepenpage in Flevoland. Deze vlinder werd hier nog nooit eerder waargenomen! De iepenpage breidt zich steeds verder uit in Nederland en werd onlangs ook al ontdekt in de Achterhoek, Brabant en Limburg en in grote steden als Rotterdam en Amsterdam.

Eitjes van de iepenpage worden meestal afgezet bij de knoppen van iepen. Eitjes van de iepenpage worden meestal afgezet bij de knoppen van iepen.

Tot een jaar of tien geleden was de iepenpage een uiterst zeldzame vlinder, die eigenlijk maar op één plek in Limburg werd gezien. De laatste tijd zijn er veel meer meldingen, ook uit de rest van Nederland. Met behulp van kaarten en overzichten van de locaties waar iepen voorkomen, is De Vlinderstichting veel gerichter onderzoek gaan doen. En met succes! 

In 2000 werd de iepenpage gevonden in Limburg en later ook in Eindhoven en bij Winterswijk. De vlinder breidt zich uit! De gerichte zoekacties van De Vlinderstichting worden steeds succesvoller dankzij nieuwe inzichten over de habitat- en omgevingseisen. Hierdoor wordt sinds 2012 vrijwel elk jaar wel een nieuwe vliegplaats ontdekt.

Niet meer op de Rode Lijst

De recente uitbreiding is zelfs zo evident dat de iepenpage sinds vorig jaar niet meer op de Rode Lijst staat. Net als de andere drie in Nederland voorkomende kleine pages (sleedoornpage, eikenpage en bruine eikenpage) overwintert de iepenpage als ei. De eitjes worden voornamelijk afgezet in de kroon van iepen met een warme, zonnige standplaats. Iepenpages worden in Nederland meestal gevonden bij iepen in de buurt van lindes op de overgang van leemhoudende grond naar een andere grondsoorten.

De uitbreiding van de iepenpage in beeld, 2001-2005 en 2016-2020 (bron: NDFF). De uitbreiding van de iepenpage in beeld, 2001-2005 en 2016-2020 (bron: NDFF).

Op zoek in Flevoland

Het is een hele prestatie om zo’n klein eitje (in de rode cirkel) te vinden in zo’n grote boom. Het is een hele prestatie om zo’n klein eitje (in de rode cirkel) te vinden in zo’n grote boom.

Om meer te weten te komen over de iepenpage is Silvio Lindhout begin november 2020 op zoek gegaan naar eitjes van de iepenpage op het Roggebotzand in Flevoland. Dit is een hele klus, want het eitjes is slechts een paar millimeter groot en een iep is al gauw heel groot. De zoeklocatie werd gekozen naar aanleiding van een waargenomen vlinder van de iepenpage in 2019. Na zo’n drie uur zoeken werd de hoop bijna opgegeven, totdat eindelijk een eitje werd gevonden.

Hoog in de boom

Het eitje werd gevonden bij een bladknop op een zonbeschenen tak, ruim drie meter boven de grond. Het beginpunt van de tak was nog net met de hand bereikbaar, waardoor het hogere uiteinde van de tak met enige moeite op ooghoogte was te krijgen. De betreffende iep is relatief jong (circa 7 meter hoog), vrijstaand, en gesitueerd in de zonnige luwte van een bosrand. Er werden geen eitjes gevonden op takken van oudere iepen, mogelijk zijn de eieren hier hoger in de (onbereikbare) boomkroon afgezet.

Zelf op zoek naar de iepenpage

Waarnemingen van eitjes zijn vaak nog waardevoller dan een waarneming van een vlinder, omdat dit ook een zwervend exemplaar kan zijn. Eitjes zijn een teken van voortplanting en een indicatie voor de aanwezigheid van een populatie. Groeien bij u iepen in de buurt die voldoen aan de eisen van de iepenpage? Vergeet dan niet om deze winter te zoeken naar eitjes! Wellicht wordt voortplanting van  de soort op nog meer vindplaatsen vastgesteld.

Eitje gevonden?

Geef je waarneming door via Tel mee of Waarneming.nl

Effectieve bescherming

Dankzij gericht onderzoek weten we veel meer over de iepenpage. Zo kunnen we deze vlinder effectief beschermen. Dat doet De Vlinderstichting door het aanplanten via nieuwe iepen op kansrijke plekken. Zo krijgt de iepenpage de kans om zich verder uit te breiden en stabiele populaties te vormen. Helpt u ook mee? Uw gift maakt ons werk mogelijk!

Ja, ik help mee

2020 Flevoland Iepenpage Natuurbericht