Nieuwsbericht

IJzerhard heerlijk voor vlinders

maandag 24 oktober 2011

Naast klimop en herfstaster is ijzerhard op dit moment een echte vlindertrekker. Vooral Verbena bonariensis zie je regelmatig in tuinen staan en kleine vos, dagpauwoog en andere vlinders zijn er dol op.

Er zijn niet zo gek veel bloeiende planten meer op dit moment. Zeker in het buitengebied is nectar schaars en de meeste vlinders zie je dan ook in het stedelijk gebied. Naast guldenroede bloeit daar nu ook nog herfstaster en klimop volop. Een andere erg goede vlinderplant is ijzerhard (Verbena bonariensis). Het is een hoge plant, die wel anderhalf tot twee meter hoog kan worden. Hij maakt geen compacte pollen, maar de stevige stengels staan min of meer los. De plant heeft prachtige paarse bloemen en is zeer aantrekkelijk voor vlinders. Verbena bonariensis is sinds 1832 in Europa in cultuur. Anders dan de tweede naam doet vermoeden, komt de plant niet uit Bonaire, maar uit Zuid-Amerika. In z'n natuurlijke omgeving groeit Verbena langs oevers en in vochtige bossen. De naamgeving is afkomstig van de Engelse botanicus A.B. Rendl. Soms nog wordt de plant aangeboden onder de (oude) naam V. patagonica (bron: www.neerlandstuin).

De stengels van Verbena zijn vierkant en ruw behaard, net als de lancetvormige bladeren. Stengels en bladeren zijn grijsgroen, wat contrasteert met het harde en donkere groen van andere planten. De stengels met bloemen schieten vanaf de hoofdstengel alle kanten op. Het geeft een onregelmatig en bijzonder uiterlijk aan de plant. Verbena bonariensis bloeit van begin juli tot aan de eerste nachtvorst. In het afgelopen weekend stond een zoektocht langs tuinen met ijzerhard garant voor vlinders. Vooral de overwinteraars kleine vos en dagpauwoog waren erop te vinden, maar ook andere vlinders, waaronder koolwitjes gebruiken de plant. Ook een ander ijzerhard, Verbena rigida, vind je wel eens in tuinen, maar deze is veel minder bekend dan bonariensis. Ook rigida, die veel compacter en lager is, bloeit tot in oktober en is aantrekkelijk voor vlinders. In de tuin van kasteel Middachten, in de Steeg zaten meer dan 10 kleine vossen ervan te drinken, samen met klein koolwitje, atalanta, dagpauwoog en distelvlinder.

IJzerhard nectarplant