Nieuwsbericht

Is het warme weer goed voor vlinders?

woensdag 14 september 2016

Het vlinderjaar is zeker nog niet voorbij. Geholpen door het opvallende warme weer zijn er nog flink wat vlinders te zien. Maar voor sommige vlinders zorgt dat warme weer juist dat de aantallen afnemen.

Vorige week werd er al melding gemaakt van het landkaartje dat in september nog volop te zien was omdat er een ‘extra’ derde generatie vloog. Ook andere soorten vliegen in september nog volop en de sint-jansvlinder lijkt, net als dat landkaartje, een extra generatie te hebben.

Snellere ontwikkeling

Het verschijnsel van extra generaties kan worden toegeschreven aan klimaatverandering. De net iets hogere temperatuur zorgt voor een snellere ontwikkeling van eitjes, rupsen en poppen. Ze zijn eerder ‘klaar’ en kunnen dan nog een extra maal als vlinder tevoorschijn komen. Bij de meeste soorten lijkt het erop dat maar een (klein) deel een extra generatie heeft, wat betekent dat de meeste ‘gewoon’ hun normale overwintering in gaan. Dat zorgt ervoor dat het risico wordt gespreid, want als ze het allemaal zouden doen en de winter zou vroeg van zich doen spreken dan zou dat desastreus kunnen zijn.

Kortere levensduur

Als het warm is vliegen vlinders veel en dat betekent dat ze ook sneller 'slijten'. Er groeit namelijk niets meer aan bij een vlinder; hoe actiever ze zijn, hoe sneller die slijtage gaat. Als het koeler is leven ze dus langer. Dat heeft geen invloed op de voortplanting, want in slechts een paar dagen hebben vrouwtjes voldoende eitjes gelegd. Bij koeler weer leven ze misschien wel tweemaal zo lang, maar dat levert dus niet meer nageslacht op.

Het feit dat ze al begin september de eitjes hebben gelegd, betekent wel dat de overlevingskans van hun nakomelingen groter wordt. De eitjes moeten namelijk uitkomen en de rupsen moeten zich tot pop hebben ontwikkeld voordat de vorst invalt. Daarvoor hebben ze nu, zo lijkt het, voldoende tijd.

Help mee de vlinders in kaart te brengen!

De Vlinderstichting is benieuwd welke invloed het bijzonder warme weer in september zal hebben op de vlinders. Hou het in de gaten en geef uw vlinderwaarnemingen door via Waarneming.nl, Telmee of (in de tuin) Tuintelling. Dankzij uw waarnemingen kunnen wij de vlinderstand in heel Nederland volgen!

klimaat Landkaartje SintJansvlinder temperatuurstijging