Nieuwsbericht

Is junidip eindelijk voorbij?

woensdag 24 juni 2015

Vlinders met meer generaties per jaar vliegen vaak in mei en dan weer in juli. In juni is er dan ook vaak een periode dat er maar erg weinig dagvlinders te zien zijn. Dit jaar duurde deze junidip vele weken.

Het fenomeen junidip is bekend bij de vlinderaars. Elk jaar is er een periode dat de voorjaarsvlinders zijn uitgevlogen en dat de zomervlinders er nog niet zijn. Soms is de dip maar een paar dagen, maar dit jaar een week of drie. Zelfs de altijd zo talrijke koolwitjes lieten zich de afgelopen weken maar sporadisch zien.
Het bruin zandoogje is de soort die het einde van de dip inleidt, want deze vliegt in normale jaren vanaf begin juni en aan het einde van de maand is hij vaak al zeer veel aanwezig. Dit jaar waren alle vlinders laat en ook nu komen er nog relatief weinig waarnemingen van bruin zandoogje binnen bij Telmee en Waarneming. Nu er een warmere periode aanbreekt zal dat trouwens snel veranderen en we verwachten volgende week grote aantallen bruin zandoogjes.

Een andere vroege zomersoort is het groot dikkopje. Ook deze begint nu schoorvoetend. Groot dikkopje heeft, net als bruin zandoogje, maar een generatie per jaar. De vliegtijd van deze soort is vrij kort en duurt zo’n beetje tot eind juli. Bruin zandoogjes kunnen we nog tot ver in augustus tegenkomen en zelfs in september nog wel. De al genoemde koolwitjes, we hebben er drie in ons land, zullen nu ook niet lang meer op zich laten wachten. Klein geaderd witje vooral in de wat meer natuurlijke gebieden, klein koolwitje overal, maar vooral in landbouwgebied en het groot koolwitje die gek is op de kool in onze moestuin. In de tuin kunnen we nu de eerste verse kleine vossen tegenkomen en ook atalanta en distelvlinder, trekvlinders, zijn de komende tijd nog te zien. Ook in de tuin is de junidip binnenkort voorbij en als de komende weken de vlinderstruiken gaan bloeien kunnen we daar, als het zonnig en warm is, weer veel vlinders op te zien krijgen. Alle tuinwaarnemingen kun je doorgeven via de Jaarrond Tuintelling.

BruinZandoogje Junidip tellen