Nieuwsbericht

Komt de zadellibel definitief in Nederland?

zondag 16 juni 2019

Er zijn de afgelopen weken heel veel zadellibellen in ons land gezien. Deze libellensoort uit Afrika komt regelmatig naar het Noorden, maar meestal niet verder dan Zuid-Europa. Dit jaar zijn ze er vroeg bij en er is op diverse locaties voortplanting vastgesteld. Het is mogelijk dat er over een aantal maanden Nederlandse zadellibellen tevoorschijn komen.

Zadellibel mannetje, ter herkennen aan het blauwe 'zadel' Zadellibel mannetje, ter herkennen aan het blauwe 'zadel'

Er zijn de afgelopen week veel distelvlinders Nederland binnen gekomen maar ze waren niet alleen. Met de distelvlinders zijn ook zadellibellen binnen gekomen. Beide leven voornamelijk in Afrika en komen in de zomer naar Europa. De distelvlinder is elk jaar wel in Nederland te vinden, maar de zadellibel is een stuk zeldzamer.

Steeds vaker in Nederland

De zadellibel is zelfs pas in 1995 voor het eerst in Nederland gezien. Sindsdien duiken ze wel vaker op, waarschijnlijk omdat ze zich de laatste jaren vaker ‘s-zomers in Zuid-Europa voortplanten. Deze dieren beginnen hun leven al een stuk dichterbij en de meeste waarnemingen waren dan ook later in het jaar. De naam van de libel verwijst naar het uiterlijk van het mannetje: hij heeft een opvallend hemelsblauw ‘zadel’ op de bovenzijde van achterlijf.

Bijzonder jaar voor de zadellibel

Dit jaar is niet alleen bijzonder omdat er heel veel zadellibellen in Nederland zijn, maar ook omdat ze al vroeg in de zomer aangekomen zijn. Waarschijnlijk zijn ze afkomstig uit de omgeving van Egypte/Israël en is het niet de tweede generatie uit Zuid-Europa die we hier vaker zien.

Voor het eerst voortplanting in Nederland

Op verschillende plekken in ons land is ook al ei-afzet gezien. Zadellibellen ontwikkelen zich heel snel. In hun normale verspreidingsgebied, de droge delen van Afrika en zuidwest Azië, planten ze zich in tijdelijke plasjes voort. Het zou dus zomaar kunnen dat we over 2,5-3 maanden op de plekken waar nu eieren gelegd worden voor het eerst in Nederland uitgeslopen zadellibellen zien vliegen en de eerste Nederlandse larvenhuidjes kunnen vinden. De Nederlandse winter zullen ze niet overleven: de larven kunnen niet tegen lage temperaturen. Dus volgend jaar begint het wachten weer opnieuw.

Afrika klimaatverandering Zadellibel