Nieuwsbericht

Koolwitjes in de klas: daar kan geen boek tegenop!

dinsdag 1 november 2011

Ieder jaar, tussen maart en september, kunnen scholen bij De Vlinderstichting een vlinderpakket bestellen. Met zo'n pakket kunnen de kinderen zelf vlinders 'grootbrengen'. Hun bevindingen worden genoteerd in het koowitjesdagboek. Deze dagboeken zijn online te lezen.

Het project 'Koolwitjes in de klas' is al jaren een succes bij De Vlinderstichting. De formule is eenvoudig: een school bestelt een pakketje met eitjes, rupsen en poppen van het groot koolwitje. Zodra het pakket bij de school binnenkomt nemen de kinderen de verzorging op zich.

Eitjes en poppen worden op een veilige plek in de kooi gelegd, rupsen krijgen iedere dag verse koolbladeren. Iedere dag verandert er wel iets: een rups verpopt, eitjes komen uit en, het meeste spectaculaire: een vlinder kruipt uit de pop.

Koolwitjesdagboek

Om goed te kunnen vastleggen wat er allemaal gebeurt in de vlinderbak, kunnen de kinderen een koolwitjesdagboek bijhouden. Op internet, zodat alle andere kinderen kunnen meelezen met de ervaringen. Inclusief foto's en tekeningen.

Op www.vlinderambassade.nl/koolwitjesdagboek.php staat een overzicht van alle dagboeken. Neem eens een kijkje en lees wat er allemaal gebeurd is!

Een greep uit de reacties:

• “We zijn benieuwd wanneer de poppen uitkomen en hopen dat wij dat kunnen zien!”
(cbs De Brug, groep 6)

• “Wat een superproject. De kinderen zijn er heel erg mee bezig. Ze staan te dringen voor de bak en nemen steeds vers eten mee!” (De Wilgenhoek, groep 3)

• “Gelukkig zaten wij er met onze neusjes bovenop toen er nog 3 vlindertjes tevoorschijn kwamen.”
(De Wijngaard, groep 1)

• “Vandaag is de eerste vlinder weer uit haar cocon gekropen. We hebben haar Rosalie genoemd.” (Jozefschool, groep 3)

• “Na het tekenen hebben we de rupsen weer teruggezet in de bak. Fleur en Sarah hebben 3 vlinders buiten vrij gelaten.” (Josefschool, groep 5)

Meer over vlinders

Behalve het koolwitjesdagboek wordt het vlinderpakket wordt ondersteund door nog meer leuke extra's: lesbrieven, een vlinderspel, een Hyve, een Twitteraccount.. en in de zomer kan je zelfs in de kweekruimte van De Vlinderstichting kijken via de webcam!

Op www.vlinderindeklas.nl is al het ondersteunende materiaal verzameld. Leuk voor kinderen en leerkrachten.

De pakketten zijn bij De Vlinderstichting verkrijgbaar tussen maart en oktober. U kunt nu al bestellen voor volgend jaar.