Nieuwsbericht

Koolwitjes van de leg

donderdag 19 augustus 2010

Al jarenlang kunnen er bij De Vlinderstichting pakketjes besteld worden met eitjes, rupsen en poppen van het groot koolwitje. Zo kunnen de kinderen de hele ontwikkeling van eitje naar vlinder in vier weken in de klas volgen. Maar de laatste dagen is er iets vreemds aan de hand: de koolwitjes leggen geen eitjes meer!

Het project Koolwitjes in de klas is populair: er worden ieder jaar ruim 3000 pakketjes verstuurd. Om dat te kunnen doen, is er bij De Vlinderstichting een speciale ruimte ingericht. Hier kruipen rupsen uit de eitjes, eten hun buik vol met kool en verpoppen. De eitjes, rupsen en poppen worden opgestuurd naar de scholen. Een aantal poppen blijft bij De Vlinderstichting: daar komen na een paar dagen weer vlinders uit. Deze vlinders leggen weer eitjes en zo kan de cyclus opnieuw beginnen. Op die manier kunnen er tussen maart en september constant pakketjes verstuurd worden.

De vlinders worden elke dag goed verzorgd bij De Vlinderstichting. Maar de laatste dagen gedragen de vlinders zich anders dan anders: ze leggen haast geen eitjes meer! In eerste instantie dachten de medewerkers aan iets tijdelijks, maar dat blijkt niet het geval. Sterker nog: bij navraag blijkt dat de koolwitjes die gekweekt worden bij de Universiteit van Wageningen, sinds vorige week ook weinig eitjes leggen!

De reden is nog steeds onduidelijk. Misschien komt het doordat het in juni erg warm was. De rupsen die in deze warme weken opgroeiden, zijn nu verpopt tot vlinder. En juist deze vlinders willen dus geen eitjes leggen. Zou de warmte tijdens het rupsenleven zoveel invloed op de vlinder hebben? Het lijkt niet waarschijnlijk, aangezien de ruimte bij De Vlinderstichting voorzien is van airconditioning, en de temperatuur binnen dus niet zo hoog was als buiten.

Dan rijst ook direct de vraag hoe het dan met de vlinders in de natuur gaat! Leggen deze vlinders ook minder eitjes? Vooralsnog is er gelukkig niets bijzonders gemeld. Maar De Vlinderstichting blijft de situatie goed in de gaten houden.

En voor de scholen? De pakketjes die de komende weken verstuurd worden zullen minder, of helemaal geen eitjes bevatten. Ook de rupsen en poppen worden minder verstuurd. Indien de situatie niet verandert en de vlinders geen eitjes gaan leggen, zal het versturen van de pakketjes langzaam worden afgebouwd en wat eerder stoppen dan in andere jaren.

Heeft u een idee wat er aan de hand kan zijn? Dan horen wij dat graag! Neem contact op met De Vlinderstichting via telefoonnummer 0317-467346.

fipronil GrootKoolwitje KoolwitjesInDeKlas kweek