Nieuwsbericht

Landelijke dag RAVON 12 november

woensdag 21 september 2011

Op zaterdag 12 november 2011 houdt onze collega organisatie RAVON haar Landelijke dag. Daar zal Freek Vonk, Nederlands bekendste slangenman, afsluiten met een boeiende lezing over slangengif; van veldwerk naar nieuw medicijn.

Freek Vonk is bekend van zijn optredens in De Wereld Draait Door en zijn eigen show op Discovery Channel, waar hij in het programma Time Warp de gevaarlijkste gifslangen ter wereld voor de camera brengt. Zijn doel is niet het tonen alleen, maar vooral het melken van het slangengif ten behoeve van zijn promotieonderzoek waarover hij zal vertellen. Dit onderwerp sluit helemaal aan bij het thema van de dag: actuele en innovatieve ontwikkelingen betreffende onderzoek aan reptielen, amfibieën en vissen. Belangstellenden kunnen de dag gratis bijwonen.

Wat doet RAVON aan de amfibieënsterfte in straatkolken? Hoe zit dat nu precies met genetisch onderzoek in natuurbeheer, waar zoveel RAVONstagiaires aan werken? Welke resultaten levert het zenderonderzoek bij beekvissen eigenlijk op? Op welke wijze is het databeheer bij het adder-populatieonderzoek in het Mantingerveld innovatief? Hoe gaat het met de beekprik in de Veluwse beken? Waarom een nieuw Meetnet Beek- en poldervissen? Allemaal vragen waarop u tijdens de RAVONdag antwoord zult krijgen. De auteurs van het 'Handboek natuurfotografie', bekende RAVONers en gedreven fotografen van amfibieën en reptielen, geven ‘s ochtends een flitsende presentatie over het fotograferen van kruipende dieren.... en brengen u naar het puntje van uw stoel. Heeft u zelf originele foto's gemaakt? Neem ze vooral mee, want na afloop kunt u deze bij hun stand nabespreken.

In de pauzes is er gelegenheid om contacten te leggen en de informatiestands te bezoeken. Er zijn broodjes, koffie en thee verkrijgbaar (verkoop). Omdat vele RAVON-vrijwilligers en -donateurs nog nooit het Natuurplaza hebben bezocht zal de afsluitende borrel dit jaar in het Natuurplaza worden aangeboden. Een uitgelezen kans om ook de RAVONbibliotheek te bewonderen, boeken in te zien, voorlichtingsmaterialen (poster, folders etc.) mee te nemen en artikelen uit de webwinkel van RAVON aan te schaffen zoals een schepnet, cuvet e.d. Voor de kinderen zal weer een apart jeugdprogramma worden georganiseerd met medewerking van de JNM (Jongeren in de Natuur). Voor meer informatie kijk hier. De kinderen zullen per bus naar de locatie worden vervoerd. Alle ouders ontvangen vooraf praktische informatie over het jeugdprogramma en het vervoer. Aanmelden van de kinderen is verplicht en kan via de RAVON-website omdat er maximaal 25 kinderen kunnen deelnemen.