Nieuwsbericht

Merkwaardige rupsen meriansborstel veel gemeld

donderdag 7 oktober 2021

Meriansborstel is trending topic bij de afdeling vragen bij De Vlinderstichting, want er worden momenteel erg veel rupsen gezien. Het zijn opvallende dieren met hun witte scheerkwasten en rode pijl, maar veel mensen weten niet waarmee ze te maken hebben.

Een plekje om te verpoppen

De rups van de meriansborstel, een nachtvlinder. Deze rups wordt in het najaar overal in Nederland gemeld (foto: Hanneke Moeke). De rups van de meriansborstel, een nachtvlinder. Deze rups wordt in het najaar overal in Nederland gemeld (foto: Hanneke Moeke).

De meriansborstel (Calliteara pudibunda) komt overal in Nederland voor. De vlinder vliegt in voorjaar. Nu is de rups aanwezig en deze is, met name de afgelopen week, veel gezien. Het zijn heel bijzonder gevormde rupsen. Meestal zijn ze licht geelgroen, maar er komen ook bruine vormen voor. De witte kwasten bovenop de rups en de rode pijl van haren op het achterlijf maken hem onmiskenbaar. De rupsen zijn nu toe aan verpoppen.

Verschuilen voor de winter

Als de dagen korter worden, kruipen de rupsen weg en gaan op zoek naar een veilige verpoppingsplek. Ze verpoppen in de strooisellaag, tussen afgevallen blad en dode plantenresten. Daarom is het ook zo belangrijk dat je de tuin niet opruimt! Laat dood planten en afgestorven planten met rust en ruim pas in het voorjaar op.

De meriansborstel blijft de hele winter pop. In mei komen de vlinders weer tevoorschijn. Meriansborstels leven in bossen, parken en tuinen. De rupsen leven van diverse bomen en struiken waaronder sleedoorn, meidoorn, berk en gecultiveerde fruitbomen. Vaak worden de rupsen gevonden onder zomereik, die ook door de rupsen wordt gegeten. Ook de komende weken kunt u ze nog tegenkomen.

Meer lezen over de meriansborstel

Maria Sibylla Merian

Meriansborstel is een al lang bestaande naam. Hij verwijst vermoedelijk naar Maria Sibylla Merian, 1647-1717, entomologe en kunstenares, die met haar penselen (de borstels van de rups) de metamorfose van rups naar vlinder vastlegde.

Rupsenboek Maria Sybilla Merian

Een tekening van Maria Sybilla Merian.

De vlinder van de meriansborstel is minder opvallend dan de rups. De vlinders vliegen in het voorjaar en zijn te herkennen aan de voorpoten, die ze recht vooruit steken. 

CallitearaPudibunda herfst MariaSibyllaMerian Meriansborstel Nachtvlinders rups