Nieuwsbericht

Mezenonderzoek wijst op illegaal gebruik bestrijdingsmiddelen tegen buxusmot

zondag 2 september 2018

In pimpel- en koolmezen, verzameld in stedelijke gebieden waar buxusmotten worden bestreden, zijn maar liefst 14 verschillende pesticiden aangetroffen meldt de website Nature Today. Het is de uitkomst van verkennend onderzoek door CLM Onderzoek en Advies, waaraan ook het NIOO-KNAW heeft meegewerkt. Geen van de middelen is voor particulieren toegelaten; dit wijst op mogelijk illegaal gebruik.

De aanleiding voor het onderzoek was de vondst van dode jonge mezen in wijken waar de rupsen van de gevreesde buxusmot worden bestreden. Via een oproep van het programma Vroege Vogels werden vervolgens dode mezen verzameld in vijf steden in Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland, en onderzocht op de aanwezigheid van pesticiden.

Koolmezen uit een bosgebied bij Arnhem zijn door het NIOO aangeleverd als vergelijkingsmateriaal. Bij die mezen werden nauwelijks pesticiden gevonden; het lijkt dus inderdaad te gaan om bestrijding in stedelijke gebieden, waar de buxusmot een probleem vormt.

NIOO-onderzoeker Kees van Oers: "Het heeft me geschokt dat er zoveel insecticiden in zaten, en ook dat het zo onduidelijk is waar die vandaan komen." 

 

Verder lezen op Nature Today

 

Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek?

 

Lees hier

 

bestrijdingsmiddelen Buxus Buxusmot pesticiden Pimpelmees