Nieuwsbericht

Nachtvlinders in de schijnwerper

dinsdag 15 augustus 2017

De Nationale NachtvlinderNacht 2017 zal worden gehouden van 25 – 27 augustus aanstaande. Dan zal op meer dan 100 plekken worden gekeken welke nachtvlindersoorten er voorkomen. Veel van die locaties zijn publiek toegankelijk en bieden een prima manier om kennis te maken met deze boeiende diergroep. U bent van harte welkom om zelf het lichten, en op veel plekken ook stropen, te ervaren.

Ook kinderen zijn gek op stropen (foto: Kars Veling) Ook kinderen zijn gek op stropen (foto: Kars Veling)

In begin augustus was de Tuinvlindertelling en velen hebben meegedaan door een kwartier in hun tuin de vlinders te tellen. Atalanta, dagpauwoog, kleine vos en koolwitjes werden veel gezien, maar dat zijn dagvlinders. Een paar nachtvlinders deden ook volop mee, zoals kolibrievlinder, gamma-uil en muntvlinder. Maar wist u dat er meer dan 2000 soorten nachtvlinders in Nederland voorkomen? Voor veel mensen is dat een verrassing, want dagvlinders zien ze nog wel eens, maar nachtvlinders veel minder. De meeste motten zijn namelijk overdag verborgen en in rust en deze komen pas tevoorschijn als de schemering invalt. In de nacht gaan ze op zoek naar voedsel of een partner en in het donker worden de eitjes afgezet. Om toch te weten welke soorten ergens voorkomen en hoe het met de nachtvlinders gaat moet je hulpmiddelen inzetten en lichten en stropen zijn de meest gebruikelijke.

Wat nachtvlinders op stroop: v.l.n.r. vierkantvlekuil, meidoornuil, goudvenstertje en rood weeskinderen (foto's: Kars Veling) Wat nachtvlinders op stroop: v.l.n.r. vierkantvlekuil, meidoornuil, goudvenstertje en rood weeskinderen (foto's: Kars Veling)
Wat nachtvlinders op licht: v.l.n.r. moeraswalstrospanner, appeltak, populierenpijlstaart & dromedaris (foto's: Kars Veling) Wat nachtvlinders op licht: v.l.n.r. moeraswalstrospanner, appeltak, populierenpijlstaart & dromedaris (foto's: Kars Veling)

Lichten doe je door een felle lamp, die veel UV-licht uitzendt, ergens te hangen met een wit laken daarbij. Het felle licht verward de nachtvlinders en ze komen op het witte laken die zeer licht is en denken dat het dag is en gaan dus weer in rust. In een goede nacht kun je 50 of nog veel meer vlinders op je laken hebben zitten. Niet alle soorten komen op licht en een andere manier om ze te zien te krijgen is door een zoete stof op bomen te brengen. Dat is vaak (appel)stroop aangevuld met veel suiker en vaak ook wat alcoholica. Binnen een uur nadat je dat hebt gesmeerd zitten er nachtvlinders van te snoepen. En hoewel het meestal een kleverige substantie is, zullen ze er wel van eten, maar er nooit in vast blijven zitten. Als u dat niet geloofd kunt u het zelf verifiëren door langs te komen op een van de openbare Nachtvlindernachtplekken. Omdat het eind augustus is kan er vanaf een uur of 21 – 21.30 uur al worden gestart in tegenstelling tot juni als het pas rond 23 uur donker wordt. Op de site van de Nachtvlindernacht staan alle openbare locaties waar u naar toe kunt. Als er nog nachtvlinderaars zijn die het ook leuk vinden als er anderen bij zijn kunnen ze ook hun locatie nog aanmelden via deze site. We zijn erg benieuwd hoeveel vlinders en vlinderliefhebbers er dit jaar op laken en stroop af zullen komen.

Nachtvlinders NationaleNachtvlindernacht