Nieuwsbericht

Nachtvlinders op bloemen

vrijdag 28 oktober 2011

Op zachte avonden zijn er, ook in deze tijd van het jaar, nog nachtvlinders actief. Ze zijn te vinden op de nu nog bloeiende planten zoals klimop en ijzerhard. Zijn er nog andere bloemen die nu nog nachtvlinders trekken?

Als de temperatuur ’s nachts niet onder de 5 graden komt zijn er nog flink wat nachtvlinders actief. De afgelopen avonden was het zelfs boven de tien graden en dat heeft de nodige vlinderwaarnemingen opgeleverd. Een aantal uilen overwintert als vlinder en komt tevoorschijn als het niet al te koud is. Er zijn zelfs nachtvlinders die pas verschijnen als er een beetje vorst is geweest. Je kunt de nachtvlinders aantreffen op een verlicht raam, maar je kunt ook actief op zoek gaan. Vlinders hebben nectar nodig als brandstof en je vindt ze dan ook het snelst door bloeiende planten aan een onderzoek te onderwerpen. Er is al eerder geschreven over klimop en ijzerhard als laat bloeiende nachtvlindertrekkers, maar wellicht zijn ook andere planten in trek.

Er zijn nog een heel aantal uilen die doorgaan tot in november en sommige of blijven zelfs te zien tot in april van komend jaar. Iepengouduil (Xanthia gilvago), bruine herfstuil (Agrochola circellaris) en zwartstipvlinder (A. lota) zijn momenteel nog op bloemen te vinden. De komende tijd zullen ook wachtervlinder (Eupsilia transversa), zwartvlekwinteruil (Conistra rubiginosa), bosbesuil (C. vaccinii) en andere soorten meer gezien worden. We zijn benieuwd of er, naast klimop en ijzerhard, nog andere nectarplanten zijn waarop nu regelmatig nachtvlinders worden aangetroffen. Hoe zit het bijvoorbeeld met herfstaster? Daarop vinden we volop dagvlinders. Heeft u nachtvlinders gezien op herfstaster of op een andere nog niet genoemde nectarplant, stuur dan even een e-mail.

Bosbesuil BruineHerfstuil Iepengouduil IJzerhard Klimop Wachtervlinder Zwartstipvlinder Zwartvlekwinteruil