Nieuwsbericht

Nederland kiest koninginnenpage

maandag 29 april 2013

Het is een afscheidscadeautje voor Koningin Beatrix en een welkom voor Maxima: het Nederlandse volk heeft de koninginnenpage verkozen tot favoriete vlinder. Het VARA- programma Vroege Vogels organiseerde de verkiezing samen met De Vlinderstichting. Zondag werd de winnaar bekend gemaakt: de koninginnenpage.

In totaal zijn er bijna 14.000 stemmen uitgebracht, waarvan de winnaar 10% verwierf. Ook het oranjetipje heeft veel aanhangers. Eindredacteur Joost Huijsing: “Onbekend is of de troonswisseling invloed heeft gehad op de stemming. De keuze van het publiek is echt heel spontaan tot stand gekomen. En het is ook een fantastisch mooi insect!”

1. Koninginnenpage 1449 stemmen
2. Boomblauwtje 1300 stemmen
3. Dagpauwoog 1199 stemmen
4. Oranjetipje 1112 stemmen
5. Gehakkelde aurelia 693 stemmen

Mooi is natuurlijk ook dat de winnaar zich juist eind april, begin mei ontpopt en gaat vliegen. De koninginnenpage is een grote maar vrij schaarse vlinder in Nederland, dus het is bijzonder dat juist deze soort gewonnen heeft. De vlinder profiteert van warme zomers en breidt zich de laatste jaren noordwaarts uit.

Kars Veling van De Vlinderstichting: “Die koninginnenpage is ten zuiden van de grote rivieren inmiddels een regelmatige tuinbezoeker, maar hij is ook in andere delen van het land aan te treffen. In moestuinen, tot in Delfzijl toe, worden wel de rupsen aangetroffen op de worteltjes of op de dille in de kruidenhoek.

Leuk dat het boomblauwtje het toch tot de tweede plaats heeft weten te schoppen. Dit is niet een heel bekende soort, maar wel juist eentje die het prima naar zijn zin heeft bij ons in de tuin als we een beetje rekening met hem houden.

Nachtvlinders zijn in de bovenste regionen duidelijk ondervertegenwoordigd, maar vreemd is dat niet want die zien we gewoon veel minder. Wel tekenend dat de eerste nachtvlinder op de lijst er een is die juist overdag rondvliegt, de kolibrievlinder.

In de TV-uitzending van Vroege Vogels op 30 april krijgt de koninginnenpage ook een hoofdrol, omlijst met veel andere bijzondere vlindervideo’s. Er was een lijst van veertig genomineerde dag- en nachtvlinders: van aardbeivlinder tot zilveren maan. Kars Veling selecteerde uit de 71 dagvlinders en de ruim 2000 dagvlinders de veertig genomineerde soorten die redelijk veel voorkomen én heel mooi zijn.

Kolibrievlinder Koninginnenpage Oranjetipje