Nieuwsbericht

Nieuwe datum opening libellenkijkvlonders in De Weerribben

dinsdag 13 mei 2014

Vanwege het slechte weer is afgelopen zaterdag de opening van twee nieuwe libellenkijkvlonders in De Weerribben afgelast. De nieuwe datum voor deze opening is komende zaterdag 17 mei.

De prachtige, maar zeer zeldzame sierlijke witsnuitlibel is na 36 jaar afwezigheid terug in Nederland. Hij komt weer in een paar natuurgebieden voor, waaronder De Weerribben. De vlonders maken het voor natuurliefhebbers mogelijk om de sierlijke witsnuitlibel met eigen ogen te zien, zonder daarbij zijn kwetsbare leefgebied te hoeven betreden. Bovendien zijn er veel andere libellensoorten te bewonderen, waaronder bijzonderheden als de noordse winterjuffer, de bruine korenbout en de gevlekte witsnuitlibel. Want de Weerribben zijn zeer rijk aan libellensoorten die kenmerkend zijn voor laagveenmoerassen. Zelfs in Europees opzicht is het gebied van grote waarde voor deze soorten.

Iedereen is van harte welkom om de opening op 17 mei om 13:00 uur bij te wonen. Het trefpunt ligt aan de noordkant van De Weerribben, langs het fietspad en zuiden van het kanaal Steenwijk-Ossenzijl. Er is ruimte om te parkeren langs de Meenteweg, aan weerszijden van de brug over het kanaal. Vanaf daar kan naar het trefpunt gelopen of gefietst worden (afgesloten voor auto’s). De afstand bedraagt 1,3 km. Onderweg zijn in de bermen van het fietspad al vele libellen te bewonderen.

Ook deze keer geldt dat de opening bij een slechte weersvoorspelling afgelast kan worden. Controleer dus kort voor vertrek nog even de berichtgeving.

libel SierlijkeWitsnuitlibel weerribben