Nieuwsbericht

Ook de eerste juffers actief

donderdag 12 maart 2015

Na de vele vlinders die de afgelopen dagen uit winterrust ontwaakten worden nu ook de eerste actieve libellen gemeld. De twee soorten die als juffer overwinteren worden al regelmatig gezien, maar ook de eerst vuurjuffer is uitgeslopen.

De bruine en noordse winterjuffer zijn als libel de winter doorgekomen. Ze hebben in winterslaap gezeten in pollen struikheide of andere planten. Ze kunnen daarbij uitstekend tegen lage temperaturen en vorst van 20 graden is geen enkel probleem. Ze hebben antivries en gaan helemaal in winterrust. Op de eerste mooie voorjaarsdagen komen ze tevoorschijn. De overwinteringsplaatsen liggen soms ver van de plekken waar ze zich voortplanten, maar de komende dagen zullen ze steeds meer verschijnen bij het water. Daar gaan ze op zoek naar een partner en daar worden dan de eitjes afgezet op plantenmateriaal. De larven die daaruit komen ontwikkelen zich in de zomer en in augustus en september komen daar de nieuwe juffers uit, die weer gaan overwinteren.

Alle andere juffers zijn in de winter niet als imago aanwezig, maar de meesten als larve. Bij stijging van de temperatuur ontwikkelen ze zich en na enige tijd kunnen de eersten al verschijnen. Aaangezien er niet veel zware vorst is gewest en er niet veel ijs heeft gelegen afgelopen winter warmt het water redelijk snel op en de eerste ‘verse’ juffers kunnen dan ook al binnenkort worden gezien. De vuurjuffer is altijd een van de eersten en afgelopen zondag was er al een waarneming van een vers uitgeslopen vuurjuffer door Adrie van Heerden in Pijnacker. Naast de vuurjuffer, die de komende weken veel meer te zien zal zijn komen ook de eerste lantaarntjes binnenkort tevoorschijn en wat later komen ook andere blauwe juffertjes. De grotere libellen zijn vaak wat later en de glassnijder is meestal de eerste, maar voor half april verwachten we deze niet.

NoordseWinterjuffer waarnemingen