Nieuwsbericht

Rood weeskind talrijker dan ooit in 2018

dinsdag 28 augustus 2018

Het rood weeskind (Catocala nupta) is een zeer grote nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae). En in 2018 is deze vlinder talrijker dan ooit. Hij is in Nederland niet bedreigd, maar toch hebben de meeste mensen dit indrukwekkende dier nog nooit gezien.

Alleen de naam is al prachtig en roept vragen op. De vlinder zelf, een nachtvlinder die je ook best regelmatig overdag te zien krijgt is prachtig. Als hij in rust zit heeft hij een perfecte schutkleur en valt hij helemaal weg tegen de stam van een boom. Als hij schrikt, of nog niet helemaal rustig is laat hij de prachtige achtervleugels zien, donkerrood met zwarte banen.

 

Waarom 'weeskind'?

Freistunde im Amsterdamer Waisenhaus (Pauze in het Amsterdamse weeshuis). Schilderij van Max Liebermann uit 1881/1882. Foto via Wikipedia Freistunde im Amsterdamer Waisenhaus (Pauze in het Amsterdamse weeshuis). Schilderij van Max Liebermann uit 1881/1882. Foto via Wikipedia

Waar komt toch die vreemde naam vandaan van een van onze nachtvlinders: het rood weeskind. Kunstschilder Max Liebermann schilderde van 1874 tot 1914 Amsterdamse weesmeisjes uit het Burgerweeshuis. De vleugels van het 'weeskind' doen denken aan de kleren van die meisjes. Ze moesten deze kleuren in hun kleren hebben, omdat deze kleuren ook voorkomen in het wapen van Amsterdam.

De namen van de andere nachtvlinders zoals karmozijnrood weeskind, blauw weeskind en eikenweeskind zijn hier vervolgens van afgeleid. Zij hebben allemaal de naam 'weeskind' gekregen met als voorvoegsel een verwijzing naar de kleur van de achtervleugel of naar de waardplant van de betreffende soort. 

Bekijk een overzicht van alle 'weeskinderen'

Waar kan je het rood weeskind zien?

De vlinders komen graag op smeer (een zoete stof die je op bomen kunt smeren om nachtvlinders aan te lokken) en in mindere mate op licht. Overdag zijn ze rustend op een boomstam of muur aan te treffen maar op zwoele middagen zijn ze soms actief en vliegen ze rond boomtoppen.

2018: topjaar voor het rood weeskind

Tijdens de hele warme julidagen van 2018 kwamen er bij De Vlinderstichting erg  veel meldingen van rondvliegende en min of meer actieve rood weeskinderen. Ze verschenen in juli, maar zijn ook nu nog volop aanwezig. Normaal gesproken vliegen ze door tot ver in oktober, maar door de hele warme zomer zou het dit jaar wel eens iets eerder gedaan kunnen zijn. In de hele maand september zouden ze nog wel te zien moeten zijn. De rupsen leven op populier en wilg. Het rood weeskind komt in het hele land voor, maar wel het meeste in het westen van Nederland.

 

Meer lezen over het rood weeskind

 

CatocalaNupta Nachtvlinders RoodWeeskind spinneruilen