Nieuwsbericht

Rouwmantel al op 50 locaties waargenomen

donderdag 2 september 2021

Eind augustus kwamen de eerste meldingen van rouwmantels bij De Vlinderstichting binnen. Deze zeldzame vlinder wordt in Nederland bijna nooit gezien, maar af en toe komen er grote aantallen naar ons land. Inmiddels is de rouwmantel in 2021 al op 50 locaties waargenomen.

In een eerder nieuwsbericht eind augustus werd al gespeculeerd over een mogelijke 'invasie' van rouwmantels in Nederland. En nog steeds komen er elke dag nieuwe waarnemingen binnen.

Overal in Nederland

Een rouwmantel drinkt van het sap van rottende vruchten Een rouwmantel drinkt van het sap van rottende vruchten

De rouwmantel is al jaren verdwenen uit Nederland. Vanaf 1964 komt deze vlinder niet meer in ons land voor. Wel wordt er af en toe een zwervend exemplaar gezien. In sommige jaren komen honderden of zelfs duizenden rouwmantels vanuit het buitenland ons land binnen. De laatste invasies dateren van 1995 en 2006. 

In de tuin

Op dit moment zijn de omstandigheden gunstig en kan je de rouwmantel zomaar treffen. Vrouwtjes zijn op zoek naar nectar dus zitten regelmatig op tuinplanten te drinken. De mannetjes vliegen rond op zoek naar vrouwtjes.

Tip: zet een schaal met rottende vruchten neer op een zonnige plek. Wie weet komt de rouwmantel daar op af... en je doet er ook andere vlinders een plezier mee! 

Met de wind mee

De komende dagen staat er een noord- tot noordoostelijke wind en wordt de kans om hem te zien groter. De vlinders komen namelijk vanuit die richting naar ons land. Kortom: goed opletten de komende dagen! 

Hoe herken je een rouwmantel?

Rouwmantels zijn grote vlinders, nog iets groter dan de atalanta en de dagpauwoog, waar ze familie van zijn. Ze zijn heel donker, maar hebben een opvallende gele band langs de rand van de vleugels. Alsof een zwarte mantel de gele kleur van de vlinder heeft bedekt. Vandaar de naam rouwmantel. 

Geef door aan De Vlinderstichting!

 

Heb je een rouwmantel gezien? Laat het ons dan weten via Telmee of Waarneming.nl. Zo kan De Vlinderstichting de aantallen goed volgen. Stuur ook een foto mee als je die gemaakt hebt! 

2021 invasie Rouwmantel waarnemingen