Nieuwsbericht

Spannend boek over de ontdekking van de grote vuurvlinder

donderdag 9 juli 2015

Op een mooie zomerdag honderd jaar geleden, ving een nietsvermoedende schooljongen in Friesland een exemplaar van de uitgestorven gewaande grote vuurvlinder. De vondst was voor vlinderkenners en natuurbeschermers in Nederland en daarbuiten een sensatie. Natuurjournalist Caspar Janssen reconstrueerde de ontdekking en de gebeurtenissen die erop volgden. Zijn naspeuringen resulteerden in een boek.

Terwijl handelaren jacht maakten op exemplaren van het extreem zeldzame en waardevolle dier, vormde de jonge natuurbeweging samen met Friezen een kordon rond de vlinder, en om het bedreigde veenlandschap, het laatste bastion van de oranjerode schoonheid. Voor het eerst in de geschiedenis werd een vlinder de inzet van een strijd voor natuurbehoud, een strijd tegen uitsterving, die tot op de dag van vandaag doorgaat.

De ontdekking van de vlinder kwam maar net op tijd, concludeert Caspar Janssen in deze reconstructie van de ontdekking en van wat er volgde. Zijn zoektocht voert door het Friese en Overijsselse veen, langs bevlogen vlinderkenners, archieven en verborgen vlinderkasten. Daarbij stuit hij op illustere helden en, uiteindelijk, op de eerste, bewaard gebleven, opgeprikte vlinders.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 20 juli 2015, maar het is nu al te bestellen via onze winkel.

Donateurs krijgen dit boek bij het augustusnummer van Vlinders. Nieuwe donateurs ontvangen het boek als welkomstgeschenk als zij de code GVV100 gebuiken.

Caspar Janssen (1962) is natuurjournalist. Eerder schreef hij: Ontpopt; stedeling ontdekt natuur (2012). In oktober 2015 verschijnt van zijn hand In de ban van het beest, een bundeling van zijn dierenportretten uit de Volkskrant.

100jaar Boeken GroteVuurvlinder