Nieuwsbericht

Toch klein koolwitje

zondag 23 augustus 2009

Tijdens de Pieterpadestafette het afgelopen weekend is het klein koolwitje toch veruit de meest waargenomen vlinder. Was het klein geaderd witje na de eerste dag nog koploper, op zondag is deze flink ingehaald.

Net als het vorig jaar lijkt het klein koolwitje de grote winnaar te worden van de vlinderestafette langs het Pieterpad. Op 22 en 23 augustus is het hele pad, van Pieterburen in Groningen tot de Pietersberg in Limburg gelopen en zijn er de vlinders geteld. Hoewel nog niet alle gegevens binnen zijn kan al wel de conclusie worden getrokken dat het klein koolwitje de onbetwiste nummer een is. Het klein geaderd witje is meer gezien dan in de vorige editie in 2008, maar de 759 exemplaren die om 22.00 uur zondagavond waren doorgegeven is net de helft van die van het klein koolwitje, 1513. Op de derde plaats in de tussenstand staat het groot koolwitje met 482 vlinders. De distelvlinder, die tijdens de tuinvlindertelling begin deze maand nog veruit de talrijkste vlinder was, moet het nu doen met een vierde plek met 213 doorgegeven vlinders.

Verheugend is wel dat er na iets meer dan de helft van de gegevens binnen de kleine vos al boven de 100 waargenomen individuen staat. Deze vlinder was de laatste jaren duidelijk minder aanwezig, maar lijkt een goed jaar te hebben. De 77 landkaartjes (foto links) die al zijn gemeld hebben betrekking op de derde generatie, die pas de laatste jaren regelmatig optreedt. Waarschijnlijk door de wat warmere zomers komt deze extra generatie voor en de vlinders die nu actief zijn hebben nog ruim tijd om zich voort te planten. Nog voor de winter zullen de nakomelingen pop zijn en komend voorjaar zullen deze als vlinder tevoorschijn komen. Tegenvallend was de atalanta, die in 2008 nog op de vijfde plaats eindigde. Nu moet deze trekvlinder het doen met een voorlopige achtste positie, met slechts 74 gemeldde exemplaren. De definitieve uitslag volgt al alle 92 etappes zijn verwerkt. U kunt de meest actuele gegevens vinden op de site van de Pieterpadestafette.