Nieuwsbericht

Trekvlinders komen eraan

zondag 10 mei 2015

We kennen allemaal wel trekvogels, die hier broeden en de winter in Afrika doorbrengen. Maar wist u dat er ook trekvlinders zijn? Begin mei is de tijd dat ze vanuit het zuiden ons land binnenkomen.

Hoewel het merendeel van de vlinders de winter hier doorbrengt, veel als rups en pop en sommige als ei of vlinder, zijn er ook trekvlinders die in het najaar weg gaan uit ons land. Ze vliegen naar zuidelijker streken en planten zich daar voort en sterven. De nakomelingen komen dan weer in het voorjaar onze kant op, zetten eitjes af en gaan dan dood. De vlinders die zich uit die eitjes ontwikkelen gaan dan in het najaar weer weg.

Een typisch voorbeeld voor een trekvlinder was de atalanta. Deze prachtige grote dagvlinder met bruinzwart, dieprood en wit is een bekende en algemene vlinder in ons land. Tot een jaar of twintig geleden trokken atalanta’s allemaal weg in september en oktober. Door de klimaatverandering zien we steeds vaker dat er atalanta’s hier de hele winter blijven en in niet te koude winters overleven ze dat ook. Ze hebben geen winterslaap en flinke vorst kunnen ze niet overleven.

De distelvlinder is ook een trekvlinder en deze wordt hier in de winter (nog) niet waargenomen. Deze kan nog slechter tegen kou dan atalanta. Distelvlinders overwinteren in Afrika, Marokko bijvoorbeeld. De hoeveelheid distelvlinders die jaarlijks Nederland bereikt wisselt sterk. Er zijn topjaren dat er in het voorjaar al heel veel aankomen en na de voortplanting kunnen we er dan in augustus vele duizenden te zien krijgen. In andere jaren halen maar erg weinig vlinders de overtocht van Afrika naar ons land en dan is het een schaarse soort waarvan je al blij bent dat je er in augustus een of twee te zien krijgt. Het laatste topjaar was al weer een jaar of zes geleden, in 2009 en wie weet wat 2015 brengt? Nu, begin mei, is de tijd dat de eerste trekvlinders ons land zullen bereiken en over een paar weken weten we of het voor distelvlinder een topjaar wordt. Andere trekvlinders zijn oranje en gele luzernevlinder en de overdag actieve nachtvlinders gamma-uil en kolibrievlinder.

Atalanta Distelvlinder trekvlinders