Nieuwsbericht

Turks vlinderparadijs de Kackars

maandag 16 april 2012

In het noordoosten van Turkije liggen de Kackars. In dit gebied komen meer dan 200 soorten dagvlinders voor, meer dan de helft van alle Turkse vlinders. Op Youtube zijn prachtige films te zien over de Kackars en haar vlinders.

De bergketen van de Kackars, met een oppervlakte van zo’n 1800m2 ligt parallel aan de Zwarte Zee in oost-westelijke richting. De hoogste top bereikt net geen 4000 m. De noordkant vangt de regen vanuit de Zwarte Zee op; er groeien dichte bossen met hoge naaldbomen waarin zich gemzen, reeën en wilde zwijnen verbergen. De zuidkant is kaal en open met uitgestrekte graslanden vol kleurrijke bloemen. Wolven en lynxen jagen hier op wilde moeflons en bezoar-geiten. In dit prachtige berggebied komen drie verschillende klimaatzones bij elkaar, resulterend in een enorme diversiteit aan planten- en diersoorten. Van de vele plantensoorten komen er 28 uitsluitend in de Kackars voor.
 
Het meest verbazingwekkend zijn de vlinders: er komen 201 soorten voor in deze streek. Dat is meer dan de helft van de 380 in Turkije voorkomende vlindersoorten. De meeste landen in Europa hebben minder dan 200 soorten.  En in Nederland kunnen we slechts 58 vlindersoorten tegenkomen. Twee soorten zijn in hun verspreiding beperkt tot de bergketen van de Kackars: het diepblauw blauwtje (Polyommatus merhaba) en het Artvinblauwtje (Polyommatus artvinensis). 54 vlindersoorten komen voornamelijk hier voor en voor 11 soorten ligt meer dan de helft van de verspreiding in Turkije in dit gebied. 

Wandeling

Wie een wandeling door de bergen maakt ziet honderden blauwtjes bij de waterplassen op de paden. Oostelijke dambordjes en geelband-spikkeldikkopjes zitten er ook bij. Op de bloemen zuigen de vrouwtjes van de Kaukasiche parelmoervlinder en de dubbelstipparelmoervlinder nectar om later weer eitjes af te kunnen zetten.

Regelmatig komt een apollovlinder langs gevlogen. Als je op grotere hoogte komt, waar je al de rotsachtige pieken van de bergkam kunt zien, kun je ook verrast worden door de zwarte apollo. Deze grote vlinder zweeft over de alpine graslanden met de vele kleurrijke bloemen.

Turkije vlinder