Nieuwsbericht

Verschenen: Fotogids Larvenhuidjes van Libellen

maandag 23 juli 2012

In de zomer vind je ze met enig zoeken aan iedere waterkant: lege hulsjes in de vorm van een insect. Het zijn huidjes waar zojuist een libel uit is gekropen, na een jarenlang onderwaterbestaan als larve. Die huidjes vertellen veel over het voorkomen van libellen, en daarmee over de ecologie van het gebied. Voor het eerst  is er nu bij de KNNV-Uitgeverij een Nederlandstalige gids verschenen.

Eerste Nederlandstalige determinatiegids
Steeds meer natuurliefhebbers gaan zich verdiepen in libellen. De sierlijke insecten zijn een lust voor het oog en uitdagend qua determinatie. Ook veel beheerders houden hun ogen ervoor open: libellen vertellen immers veel over de staat van het gebied. Maar niet alleen de volwassen insecten zijn interessant. Ook de larven zijn de moeite van het bestuderen waard – en zeker ook de mysterieuze lege hulsjes die ze achterlaten op de oevers. Wie kroop daar uit die huidjes? Welke soorten leven daar als larve, die zich als volwassen insect wellicht verschuilen of elders ophouden? Iedereen die libellen echt wil leren kennen en begrijpen, zal zich ook daarin willen verdiepen.
De Fotogids Larvenhuidjes van Libellen is daarom een uitkomst. Als eerste Nederlandstalige gids brengt het boek deze bijzondere ‘visitekaartjes’ overzichtelijk bijeen.

Determinatiesleutel en soortbeschrijvingen
Dankzij de heldere determinatiesleutel zijn de huidjes nu relatief gemakkelijk op naam te brengen. Wie goed kijkt, zal zich verbazen over hun pracht en diversiteit.
De gids geeft bovendien heldere soortbeschrijvingen van 84 soorten libellen en waterjuffers, en is daarmee compleet voor Noordwest Europa. Prachtige foto’s tonen voor elke soort de huidjes, de larven, de volwassen libellen en hun biotoop. De foto’s van de huidjes zijn op een unieke manier tot stand gekomen: ze zijn elk opgebouwd uit tientallen foto’s die zodanig op elkaar gelegd zijn dat alle onderdelen scherp te zien zijn. In totaal zijn er zo’n 70.000 foto’s gebruikt. Het resultaat is niet alleen verbazend mooi, maar ook ideaal voor praktische herkenning: de verschillen tussen soorten zijn zichtbaar in uitzonderlijk detail.
 
Boeiende achtergrondinformatie en praktische tips
Ten slotte geeft de Fotogids Larvenhuidjes van Libellen talloze tips voor waarneming in het veld en veel achtergrondinformatie over libellen, hun larven en het verzamelen, conserveren en determineren van hun huidjes. De gids is niet alleen heel waardevol voor natuurliefhebbers met interesse in libellen, maar ook voor professionals die de aanwezigheid van libellen in een bepaald gebied graag zinvol willen interpreteren.
 
Fotogids Larvenhuidjes van Libellen
Auteurs:
Christophe Brochard, Dick Groenendijk, Ewoud van der Ploeg en Tim Termaat
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 320 pag., 17 x 24 cm, hardcover, full colour, met talloze unieke foto’s en illustraties
ISBN: 978 90 5011 409 7
Prijs: € 49,95

Boeken fotogids larvenhuidje