Nieuwsbericht

Vlinder van Hart voor Natuur voor provincies

maandag 24 januari 2011

De coalitie Hart voor Natuur heeft een vlinder overhandigd aan Commissaris van de Koningin Jan Franssen, voorzitter van de gezamenlijke provincies. De coalitie van natuur- en milieuorganisaties doet dat voorafgaand aan een gesprek van de provincies met staatssecretaris Henk Bleker, waarin over de toekomst van natuur en landschap in Nederland wordt onderhandeld. De aan de heer Franssen gegeven vlinder symboliseert de kwetsbare natuur.

Op 17 december heeft Bleker een brief verstuurd waarin hij de provincies de opdracht geeft om meer dan 40% te bezuinigen op de belangrijkste budgetten voor natuur, landschap en platteland. Deze week worden de ingediende voorstellen van de provincies besproken. Naar verwachting verdwijnen door de bezuinigingen veel bijzondere planten- en diersoorten en krijgt Nederland een saaier en mensonvriendelijk landschap. Ook zal er vrijwel geen nieuw groen meer worden aangelegd rond steden. In een reactie gaf de heer Franssen aan de bezorgdheid van de coalitie te delen.

Volgens de Coalitie Hart voor Natuur is het belangrijk dat de kwetsbaarheid van de natuur voldoende aandacht krijgt deze week. Want niet alleen vlinders, de gehele soortenrijkdom in Nederland staat onder druk. Veel mensen zijn het met de coalitie Hart voor Natuur eens. Op 2 januari trokken in heel Nederland 40.000 mensen naar manifestaties van Hart voor Natuur. Op 19 en 20 februari zullen opnieuw bijeenkomsten worden georganiseerd over de bedreigde positie van natuur en landschap.