Nieuwsbericht

Vlinders op zee!

maandag 9 september 2013

Er zijn wel eens vaker waarnemingen van vlinders op zee en de afgelopen weken werd meermalen melding gemaakt van vlinders die vanuit zee het strand op vlogen. Wouter Teunissen heeft daadwerkelijk midden op zee vlinders gezien. Hier zijn relaas.

“Midden op de Noordzee tussen Nederland en Engeland zag ik op 6 september overdag een volgeling (Noctua comes) langsvliegen. Deze bijzondere waarneming deed ik met 19 andere liefhebbers van de zee tijdens een zeevogeltocht van Pterodroma Adventures. De tocht voer vanuit Lauwersoog naar de Botney Cut. De Botney Cut is een diep deel (trog) in de Noordzee net onder de Klaverbank. Het gebied is rijk aan zeevogels zoals Grauwe Pijlstormvogels, Jan van Genten, Zeekoeten, Noordse Stormvogels en verschillende soorten jagers. Een waar eldorado voor de vogelliefhebber, maar ver van de kust. Bij ons vertrek in de avond van 5 september waren de omstandigheden op zee bijzonder. Het was vrijwel windstil en de temperatuur was aangenaam. Op de Waddenzee en op het eerste deel van onze tocht op de Noordzee vlogen overal insecten. Iets dat we tijdens eerdere Noordzeetochten nooit eerder waren tegengekomen. Vooral tussen de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland vlogen veel dagvlinders (kleine vos en klein koolwitje). Bijzonder was dat we ook tijdens de nacht nog enkele keren een kleine vos door het licht van de boot voorbij zagen vliegen. Het ging hier overduidelijk om vlinders die overdag de zee op waren gevlogen en nu ’s nachts nergens konden landen”.

“De waarneming van de volgeling volgde op deze bijzondere nacht. De nachtvlinder vloog aan het einde van de ochtend plotseling aan de achterzijde van het dek en deed een verwoede poging aan boord te komen van ons schip, de Dageraad. Hij landde op de zijkant van het schip, maar een golf maakte een einde aan deze dappere poging en bijna aan de vlinder. Door snel een bezem te pakken wist ik de vlinder aan boord te hijsen. We maakten foto’s van de natte vlinder en hebben hem daarna ergens op het schip stil weggezet. Thuis aangekomen heb ik meteen mijn foto’s bekeken en de soort gedetermineerd als een volgeling. Een nachtvlinder midden op zee en dat ook nog eens aan het begin van de Nationale Nachtvlindernacht! Als dat geen bijzondere stip op de kaart is!'

Volgeling waarnemingen WouterTeunissen