Nieuwsbericht

Voorjaarsmotten spotten

maandag 24 februari 2020

Terwijl de meeste dagvlinders nog weggekropen zitten of als ei, rups of pop zich ergens hebben verstopt in de planten, zijn er al wel flink wat motten actief. Motten, nachtvlinders dus, hebben geen zon nodig om actief te worden en zijn er al als het een paar graden boven nul is. Ze komen tevoorschijn als je ze lokt met stroop.

Vaak worden nachtvlinders gelokt met licht. Maar in het voorjaar kun je nachtvlinders beter verleiden met zoetigheid. Mottenspotters gebruiken daarvoor een mengsel van stroop en suiker en sommigen doen daar van alles bij, variërend van appelmoes en overrijpe bananen tot de meest exquise likeurtjes of andere alcoholica. Er zijn mensen die zelfs gewoon rode wijn op een boom sproeien (met een verstuiver) en ook dat schijnt te werken. 

Bekijk onze recepten

Als je de komende weken gaat stropen, kun je in ieder geval acht soorten uilen te zien krijgen:

  • wachtervlinder
  • bosbesuil
  • zwartvlekwinteruil
  • variabele voorjaarsuil
  • tweestreepuil
  • dubbelstipvoorjaarsuil
  • nunvlinder

Download onze herkenningskaart voorjaarsuilen

 

Op strooptocht

Op de hogere zandgronden en in de duinen heb je de grootste trefkans, want daar komen ze verreweg het meest voor, maar ook elders in het land zullen voorjaarsuilen je smeerplekken bezoeken. Je kunt er natuurgebieden voor in, zoals bossen en duinen. Zorg dan wel dat je de eigenaar van het terrein even van tevoren laat weten dat je in hun terrein gaat stropen en of dat akkoord is, anders kon je ‘s nachts weleens voor een verrassing komen te staan.

Ook in steden en dorpen trouwens werkt stropen vaak prima, als je er maar niet al te lichte plekken voor uitkiest. Parken en bomenlanen, maar ook in je achtertuin werkt het al. Smeer ongeveer rond zonsondergang en controleer vanaf een uur na zonsondergang. 

We zijn benieuwd naar uw ervaringen en waarnemingen! Geef ze aan ons door via Waarneming.nlTelmee of de Jaarrond Tuintelling.

Bosbesuil Dubbelstipvoorjaarsuil KleineVoorjaarsuil Nunvlinder Tweestreepvoorjaarsuil VariabeleVoorjaarsuil Voorjaar voorjaarsuilen Wachtervlinder Zwartvlekwinteruil