Nieuwsbericht

Wordt het een vlinderrijke nazomer?

maandag 21 augustus 2017

Door het warme weer de eerste helft van 2017 vlogen de meeste vlinders weken eerder dan normaal. Sommige soorten vlogen ook in grotere aantallen. Voor diverse vlindersoorten wordt de komende weken een nieuwe generatie verwacht en die kon ook wel eens fors zijn.

Een vers landkaartje op 20 augustus in de Kampina, vast een van de derde generatie (foto: Kars Veling) Een vers landkaartje op 20 augustus in de Kampina, vast een van de derde generatie (foto: Kars Veling)

Het landkaartje is al een aantal malen onderwerp in nieuwsberichten geweest dit jaar. Zowel de voorjaarsgeneratie in april en mei als de zomergeneratie in juli waren groot. Het landkaartje werd heel veel gemeld en zwierf ook uit naar gebieden waar hij nog niet eerder gezien was. De grote zomergeneratie heeft veel eitjes afgezet en de brandnetel, de waardplant waarvan de rupsen leven, had uitstekende groeiomstandigheden, omdat het regelmatig regende. Vroeger had het landkaartje alleen die twee generaties in voorjaar en zomer, maar de laatste tijd is er steeds een extra generatie in september. Vorig jaar was die al erg groot en dat zou ook dit jaar het geval kunnen zijn. De eerste verse landkaartjes van die derde generatie zijn er inmiddels en over een paar weken zullen we weten of die inderdaad groot is. Niet alleen de weersomstandigheden hebben invloed op de grootte van de generaties, maar ook parasieten kunnen een belangrijke rol spelen. Na een aantal topgeneraties kunnen de parasieten, die vaak gespecialiseerd zijn op een soort, zich ook sterk uitbreiden en deze kunnen een beperkende invloed hebben. We zijn benieuwd!

Voor het landkaartje is die extra derde generatie al gebruikelijk, maar er zijn meer vlinders die soms, onder speciale omstandigheden, een extra generatie hebben. Vaak is dit een partiele generatie, wat wil zeggen dat een deel van de rupsen en poppen versneld ontwikkelt en nog dit najaar vlinder wordt, maar dat er ook zijn die op de normale wijze overwinteren. Deze komen dan pas volgend jaar als vlinder uit de pop. Er zijn berichten van verse kleine ijsvogelvlinders en die zouden goed de voorbodes kunnen zijn van de extra generatie voor deze vrij zeldzame vlinder van vochtige loofbossen. Ook het heideblauwtje heeft soms die extra generatie en ook deze soort heeft goed gevlogen in de zomer. Ook van de kleine vuurvlinder zijn de verse nieuwe vlinders gemeld het afgelopen weekend. Deze soort heeft elk jaar die derde generatie en bij de kleine vuurvlinder is die meestal het grootst. Na een kleine in het voorjaar en een wat grotere in de zomer is de kleine vuurvlinder in de derde generatie in september vaak het talrijkst. Het zou wel eens een vlinderrijke nazomer kunnen worden. We houden u op de hoogte.

Atalanta KleineVuurvlinder klimaat Landkaartje