Bloemenweide aanleggen

Van gazon tot bloemenweide

Icarusblauwtje op knoopkruid Icarusblauwtje op knoopkruid

Bloeiende velden, waar vlinders rondfladderen en waar het gonst van de bijen, zijn plekken waar mensen blij van worden. Verander je gazon in een bloemenweide! Goed voor bijen, vlinders en kleine beestjes, heerlijk om in te liggen, mooi om naar te kijken. En het scheelt je ook nog een hoop maaien. Wil je ook een gazon vol bloemen? Volg dan onderstaand stappenplan.

Stappenplan

 1. Verwijder daar waar je bloemen wil hebben het gras (en eventueel de tegels). Verwijder eventueel aanwezig scherp zand en maak de bodem wat losser.
 2. Koop goed zaad, biologisch en van inheemse plantensoorten. Zorg dat het zaadmengsel past bij de grondsoort van je tuin.
 3. Meng meerjarig bloemenzaad met wat eenjarig zaad om ook in het eerste jaar al bloemen te krijgen.
 4. Zaai je grond in. Je kunt dat het beste in het najaar doen.

 

Lijst van bloemenzaden en verkoopadressen

Het geheim

Het geheim van een bloemenweide is verschraling van de grond. Een strak gazon moet je af en toe bemesten; wil je juist bloemen de ruimte geven, dan gebruik je juist geen mest. Hoe minder voedingsstoffen in de grond, hoe meer bloemen er zullen bloeien!

Bloemenweide onderhouden

Maaien: wel of niet?

Ook een bloemenweide moet af en toe gemaaid worden. Daarvoor zijn twee dingen belangrijk. De grondsoort en het soort bloemen in je weide. Heb je hele voedingsrijke grond, dan moet je drie keer per jaar maaien. Zit je op hele schrale grond, dan kan het met slechts één keer maaien per jaar. Nóg beter is het om in etappes te maaien, dus niet alles tegelijk. De rupsen die tussen de planten zitten, krijgen dan de kans om over te kruipen naar de overgebleven vegetatie. 

Geduld…

Het eerste jaar is een investering. Doordat de bodem nog vol voedingsstoffen zit, zullen grassen vaak snel groeien en de rest overwoekeren. Het eerste jaar zijn de bloemen dus nog schaars, maar het neemt elk jaar toe.   

Klein beginnen

Vind je een strakke grasmat ook mooi of handig? Dan kan je ook alleen een deel van je gazon veranderen in een bloemenweide. Zeker in een grote tuin kun je een flinke strook omvormen, terwijl je een ander deel wel vaak maait.

Meer over maaien

De 5 belangrijkste do's en dont's

Wel doen

 1. Zaai met een meerjarig, inheems, streekeigen mengsel;
 2. Bereid de grond zorgvuldig voor op het inzaaien;
 3. Maai, zeker in het begin, vaak genoeg en voer maaisel af;
 4. Zorg voor veel variatie in de bloemenweide;
 5. Geniet!

 

Niet doen

 1. Een bloemenweide aanleggen op sterk verrijkte grond;
 2. Een bloemenweide maken op plekken die sterk worden beschaduwd door bomen;
 3. Uitheemse plantensoorten zaaien;
 4. Gif gebruiken;
 5. Te vaak maaien.
Bloemen plukken in de bloemenweide Bloemen plukken in de bloemenweide

Quicklinks